poniedziałek, 25 marca 2013

Żurek na zakwasie


z białą kiełbasą



SKŁADNIKI:

gotowy zakwas
200 g wędzonego boczku
1 biała kiełbasa
1 cebula
1 marchewka
3 liście laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
100 g gęstej śmietany 18%
Świeżo zmielony biały pieprz oraz sól
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia

Do garnka wlać około 1-1,5 litra wody. Dodać boczek, białą kiełbasę, obraną marchewkę, pół cebuli, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotować wywar, aż warzywa zmiękną. Przecedzić wywar przez sito, po czym z powrotem wlać do garnka.

Do wywaru dolać rozmieszany zakwas i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 

Jeżeli nie chcemy, żeby żurek wyszedł zbyt gęsty, to nie mieszamy zakwasu dokładnie - pozostawiając część mąki w słoiku. Gdy stwierdzimy, że żurek jest zbyt rzadki zawsze można dodać pozostałą część mąki, mieszając ją z odrobiną wody i dodając do zupy.

Pozostałą część cebuli kroimy bardzo drobno i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do zupy. Na patelnie wrzucamy boczek i lekko go rumienimy. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i również lekko podsmażamy na patelni. Boczek i kiełbasę dodajemy do żurku. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.

Odlewamy trochę zupy do miseczki i dokładnie mieszamy ze śmietaną, po czym wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy majeranek. Gotujemy jeszcze 5 minut. 
 
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz