środa, 13 marca 2013

Tort ananasowo-kokosowy



... na czekoladowym spodzie 






SKŁADNIKI:

150 g biszkoptów
130 g masła
2 łyżki kakao
3 łyżki whisky (lub innego alkoholu)
100 g  gorzkiej czekolady
100 ml słodkiej śmietany 18 %
2 żółtka
4 łyżeczki żelatyny
400 ml śmietanki kremówki 30 %
1 opakowanie serka mascarpone
400 ml mleczka kokosowego
6 łyżek cukru pudru
6 łyżek cukru
1 puszka ananasów
5 łyżek drobnych wiórków kokosowych
Duże wiórki kokosowe do dekoracji

W misce bardzo drobno rozkruszyć rękoma biszkopty i wymieszać z kakao. Masło rozpuścić i wlać do pokruszonych biszkoptów. Masę dobrze wymieszać, a następnie przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Wyrównać, docisnąć i skropić whisky. 

Śmietanę 18 % wlać do garnka. Wsypać 2 łyżki cukru oraz połamaną w kostkę czekoladę. Podgrzać wszystkie składniki, aż do rozpuszczenia. Chwilę gotować, aż masa będzie gęsta. Wystudzić masę, żeby była ciepła, lecz nie bardzo gorąca. Następnie dodać żółtka i przez chwilę miksować mikserem.

Masę wylać na spód i odstawić do lodówki do wystygnięcia, na co najmniej godzinę.

W ½ szklanki wrzącej wody rozpuścić żelatynę i odstawić do przestudzenia. 

Ananasy pokroić w drobną kostkę i dobrze odsączyć.

Całą śmietanę 30 % ubić z 2 łyżkami cukru pudru.

Serek mascarpone wymieszać z 200 ml mleczka kokosowego oraz pozostałym cukrem pudrem.  Następnie dodać połowę ubitej śmietany.   Masę miksować przez chwilę mikserem na wolnych obrotach. Stopniowo dodawać przestudzoną, płynną żelatynę. Następnie dodać kawałki ananasów i dobrze wymieszać łyżką. Przełożyć  do tortownicy i odstawić do lodówki, aż stężeje.

W rondelku podgrzać pozostałe mleko kokosowe, pozostały cukier i drobne wiórki kokosowe. Wszystkie składniki gotować tak długo, aż masa zrobi się bardzo gęsta. Od czasu do czasu mieszać, żeby masa się nie przypaliła. Odstawić masę do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać dwie łyżki ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć do tortownicy i równomiernie rozsmarować. Na koniec wyłożyć na ciasto bitą śmietanę i udekorować dużymi wiórkami kokosowymi.

Ciasto odstawić do lodówki do schłodzenia.

Do dekoracji można również wykorzystać zwykłe wiórki kokosowe lub pokruszone kawałki czekolady.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz