... na czekoladowym spodzie
SKŁADNIKI:
150
g biszkoptów
130
g masła
2
łyżki kakao
3
łyżki whisky (lub innego alkoholu)
100
g gorzkiej czekolady
100
ml słodkiej śmietany 18 %
2
żółtka
4
łyżeczki żelatyny
400
ml śmietanki kremówki 30 %
1
opakowanie serka mascarpone
400
ml mleczka kokosowego
6
łyżek cukru pudru
6 łyżek cukru
1
puszka ananasów
5
łyżek drobnych wiórków kokosowych
Duże
wiórki kokosowe do dekoracji
W misce bardzo drobno rozkruszyć rękoma biszkopty i wymieszać z kakao. Masło rozpuścić i wlać do
pokruszonych biszkoptów. Masę dobrze wymieszać, a następnie przełożyć do
tortownicy wyłożonej pergaminem. Wyrównać, docisnąć i skropić whisky.
Śmietanę 18 %
wlać do garnka. Wsypać 2 łyżki cukru oraz połamaną w kostkę czekoladę. Podgrzać
wszystkie składniki, aż do rozpuszczenia. Chwilę gotować, aż masa będzie
gęsta. Wystudzić masę, żeby była ciepła, lecz nie bardzo gorąca. Następnie dodać
żółtka i przez chwilę miksować mikserem.
Masę
wylać na spód i odstawić do lodówki do wystygnięcia, na co najmniej godzinę.
W ½ szklanki wrzącej wody rozpuścić żelatynę i odstawić do przestudzenia.
Ananasy
pokroić w drobną kostkę i dobrze odsączyć.
Całą śmietanę 30 % ubić z 2 łyżkami cukru pudru.
Serek
mascarpone wymieszać z 200 ml mleczka kokosowego oraz pozostałym cukrem pudrem. Następnie dodać
połowę ubitej śmietany. Masę miksować przez chwilę mikserem na wolnych obrotach. Stopniowo
dodawać przestudzoną, płynną żelatynę. Następnie dodać kawałki ananasów i
dobrze wymieszać łyżką. Przełożyć
do tortownicy i odstawić do lodówki, aż stężeje.
W
rondelku podgrzać pozostałe mleko kokosowe, pozostały cukier i drobne wiórki kokosowe. Wszystkie składniki gotować tak długo, aż
masa zrobi się bardzo gęsta. Od czasu do czasu mieszać, żeby masa się nie
przypaliła. Odstawić masę do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać dwie łyżki ubitej śmietany i delikatnie
wymieszać. Masę kokosową wyłożyć do tortownicy i równomiernie rozsmarować. Na
koniec wyłożyć na ciasto bitą śmietanę i udekorować dużymi wiórkami kokosowymi.
Ciasto
odstawić do lodówki do schłodzenia.
Do
dekoracji można również wykorzystać zwykłe wiórki kokosowe lub pokruszone kawałki
czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz