czwartek, 7 marca 2013

Zupa pomidorowa




...aksamitna i lekko pikantna



SKŁADNIKI:

1 mała pietruszka
1 średnia cebula
1 duża marchewka
Kawałek selera (ok. 50 g)
Kawałek pora (ok. 50 g)
2 pałki z kurczaka
2-3 liście laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
1 płaska łyżka soli gruboziarnistej
Suszona papryczka chili
1 puszka pomidorów
1/3 szklanki słodkiej śmietany 18%
1 opakowanie mozzarelli


Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody. Warzywa obrać, umyć i włożyć do garnka z wodą. Dodać również pałki z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotować wszystko na wolnym ogniu, aż warzywa 
i mięso będą miękkie. 

Następnie wyjąć mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać rozkruszoną papryczkę chili oraz pomidory z puszki. Gotować około 15 minut, po czym wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Odlać odrobinę zupy do miseczki, a pozostałą część zagotować.

Do miseczki z zupą dodać śmietanę, wymieszać i przelać do garnka. Gotować około 5 minut. Następnie przelać gotową zupę do miseczek. Na wierzchu posypać kawałkami mozzarelli i przyozdobić ziołami - oregano lub bazylią.

Zupę można podawać z cienkim makaronem ryżowym lub grzankami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz