...aksamitna
i lekko pikantna
SKŁADNIKI:
1 mała pietruszka
1 średnia cebula
1 duża marchewka
Kawałek selera (ok. 50 g)
Kawałek pora (ok. 50 g)
2 pałki z kurczaka
2-3 liście laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
1 średnia cebula
1 duża marchewka
Kawałek selera (ok. 50 g)
Kawałek pora (ok. 50 g)
2 pałki z kurczaka
2-3 liście laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
1 płaska łyżka soli gruboziarnistej
Suszona papryczka chili
1 puszka pomidorów
1/3 szklanki słodkiej śmietany 18%
1 opakowanie mozzarelli
Suszona papryczka chili
1 puszka pomidorów
1/3 szklanki słodkiej śmietany 18%
1 opakowanie mozzarelli
Do garnka wlać 1,5 litra zimnej
wody. Warzywa obrać, umyć i włożyć do garnka z wodą. Dodać również pałki z
kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotować wszystko na wolnym
ogniu, aż warzywa
i mięso będą miękkie.
Następnie wyjąć mięso, liście
laurowe i ziele angielskie. Dodać rozkruszoną papryczkę chili oraz pomidory z puszki. Gotować około 15 minut, po czym wszystko dokładnie
zmiksować blenderem. Odlać odrobinę zupy do miseczki, a pozostałą część
zagotować.
Do miseczki z zupą dodać
śmietanę, wymieszać i przelać do garnka. Gotować około 5 minut. Następnie przelać gotową zupę do
miseczek. Na wierzchu posypać kawałkami mozzarelli i przyozdobić ziołami -
oregano lub bazylią.
Zupę można podawać z cienkim
makaronem ryżowym lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz