niedziela, 24 marca 2013

Zakwas

... na żurek


SKŁADNIKI: 
80 g mąki żytniej (4 czubate łyżki) 
400 ml letniej wody  
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego
*ewentualnie kawałek skórki chleba razowego na zakwasie 
 Dodatkowo: kawałek lnianej ściereczki lub gazy, gumka recepturka

*Skórka chleba razowego przyspiesza fermentację. Jeżeli nie mamy pewności, czy chleb jest na naturalnym zakwasie, lepiej z niej zrezygnować. Nieodpowiedni chleb może powodować pojawienie się pleśni.

Mąkę wsypać do słoika. Wlać wodę i dobrze rozmieszać. Dodać obrany czosnek, ziele angielskie oraz skórkę chleba razowego. Słoik przykryć ściereczką i nałożyć gumkę recepturkę.  

Zakwas z dodaną skórką chleba odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni lub 5-6 dni w przypadku, gdy z niej zrezygnowaliśmy. 

Po zakończeniu fermentacji wyjmujemy z zakwasu ziele angielskie, czosnek i skórkę chleba.  

Zakwas można przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce przez około 3 miesiące. 

Przygotowana ilość zakwasu wystarcza na około 1-1,5 litra wywaru. 

Można przygotować większą ilość zakwasu zwiększając dwukrotnie podane wyżej proporcje składników.
 

 
Zdjęcia przedstawiają kilkudniowy zakwas.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz