... na żurek
SKŁADNIKI:
80 g mąki żytniej (4 czubate łyżki)
400 ml letniej wody
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego
400 ml letniej wody
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego
*ewentualnie kawałek skórki chleba razowego na zakwasie
Dodatkowo: kawałek lnianej ściereczki lub gazy, gumka recepturka
*Skórka chleba razowego
przyspiesza fermentację. Jeżeli nie mamy pewności, czy chleb jest na naturalnym
zakwasie, lepiej z niej zrezygnować. Nieodpowiedni chleb może powodować
pojawienie się pleśni.
Mąkę wsypać
do słoika. Wlać wodę i dobrze rozmieszać. Dodać obrany czosnek, ziele
angielskie oraz skórkę chleba razowego. Słoik przykryć ściereczką i nałożyć
gumkę recepturkę.
Zakwas
z dodaną skórką chleba odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni lub 5-6
dni w przypadku, gdy z niej zrezygnowaliśmy.
Po
zakończeniu fermentacji wyjmujemy z zakwasu ziele angielskie, czosnek i skórkę chleba.
Zakwas można
przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce przez około 3 miesiące.
Przygotowana
ilość zakwasu wystarcza na około 1-1,5 litra wywaru.
Można
przygotować większą ilość zakwasu zwiększając dwukrotnie podane wyżej
proporcje składników.
Zdjęcia przedstawiają kilkudniowy zakwas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz