czwartek, 14 marca 2013

Tort czekoladowy




Z wiśniowym akcentem




  Przepis pochodzi ze strony kwestia smaku.
Tort jest bardzo czekoladowy. Dlatego dodałam do niego wiśniowy akcent, by przełamać odrobinę jego czekoladową słodycz.


SKŁADNIKI:

400 g gorzkiej czekolady 60%
200 g masła
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (lub 1 spora łyżka kawy naturalnej) 

1  szklanka mąki pszennej (170 g)
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki
sody
około 4 płaskie łyżki kakao (25 g)
400 g brązowego cukru
3 jajka
75 ml maślanki
250 ml śmietanki kremowej 30%
3 łyżki alkoholu (np. wódki)
1 opakowanie wiśni w syropie lub konfitury wiśniowej z całymi 
kawałkami owoców 


Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.
Wiśnie dobrze odsączyć na sitku z syropu. Zalać 3 łyżkami alkoholu i ponownie odsączyć.

W 125 ml zimnej wody rozpuścić kawę rozpuszczalną. Jeżeli używamy kawy naturalnej, to należy zalać ją 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia, a następnie przecedzić przez sitko.

Masło pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać 200 g połamanej czekolady oraz kawę. Podgrzać wszystkie składniki na małym ogniu, aż do roztopienia. Uważać, by nie zagotować masy. 

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz brązowy cukier i dokładnie wszystko wymieszać. Jajka roztrzepać lekko mikserem (nie ubijać) i wymieszać z maślanką. Następnie do miski z suchymi składnikami wlać masę z jajek i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie połączyć wszystkie składniki za pomocą łyżki. Po czym przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. 
 
Piec 1 godzinę i 25 minut. Ciasto zostawić w formie do wystudzenia. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty.

Śmietanę podgrzać z 2 łyżkami brązowego cukru, prawie do zagotowania (można też użyć zwykłego cukru). Następnie dodać 200 g połamanej czekolady i mieszać, aż całkowicie się rozpuści, i stanie się gładka. Masę czekoladową wystudzić, podzielić na 3 części i przełożyć nią tort. 

Na wierzchnią warstwę czekoladowej masy wyłożyć dobrze odsączone wiśnie. Tort odstawić do lodówki, by masa czekoladowa lekko stężała. Kilka godzin przed podaniem tort najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej.


 

1 komentarz: