z
rodzynkami
SKŁADNIKI:
250 g mąki
100 g cukru
80 g margaryny
2 żółtka
1 szklanka mocnej herbaty
50 g rodzynek
30 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Otarta skórka z 2 cytryn
2 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
200 g cukru pudru
100 g cukru
80 g margaryny
2 żółtka
1 szklanka mocnej herbaty
50 g rodzynek
30 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Otarta skórka z 2 cytryn
2 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
200 g cukru pudru
Dodatkowo do wysmarowania
formy: margaryna, bułka tarta lub papier pergaminowy,
jeżeli używamy prostokątnej blaszki
Herbatę wlać do garnka i dodać rodzynki oraz
żurawinę. Gotować około 5 minut. Przecedzić przez sitko i odstawić do wystygnięcia.
Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie stopniowo
dodawać żółtka, skórkę otartą z 1 cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko dokładnie zmiksować, aż składniki się
połączą. Powoli wlewać zimną herbatę cały czas ucierając. Na koniec dodać
rodzynki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i
wysypaną bułką tartą.
Piec 50-60 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni C.
Gorące ciasto polać wcześniej przygotowanym
lukrem i odstawić do wystudzenia.
Lukier:
Do miski przełożyć białka, cukier puder, skórkę
oraz sok z cytryny. Mieszać energicznie przez chwilę, aż białka lekko się
ubiją i powstanie gęsta masa.
Zamiast lukru babkę można posypać cukrem pudrem.
Smakuje równie wybornie.
jutro sprawdzę :-)
OdpowiedzUsuń