czwartek, 21 marca 2013

Babka herbaciana



z rodzynkami



 

SKŁADNIKI:

250 g mąki
100 g cukru
80 g margaryny
2 żółtka
1 szklanka mocnej herbaty
50 g rodzynek
30 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Otarta skórka z 2 cytryn
2 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
200 g cukru pudru 

Dodatkowo do wysmarowania formy: margaryna, bułka tarta lub papier pergaminowy, jeżeli używamy prostokątnej blaszki

Herbatę wlać do garnka i dodać rodzynki oraz żurawinę. Gotować około 5 minut. Przecedzić przez sitko i odstawić do wystygnięcia. 

Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie stopniowo dodawać żółtka, skórkę otartą z 1 cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko dokładnie zmiksować, aż składniki się połączą. Powoli wlewać zimną herbatę cały czas ucierając. Na koniec dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą.

Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Gorące ciasto polać wcześniej przygotowanym lukrem i odstawić do wystudzenia.

Lukier:

Do miski przełożyć białka, cukier puder, skórkę oraz sok z cytryny. Mieszać energicznie przez chwilę, aż białka lekko się ubiją i powstanie gęsta masa.

Zamiast lukru babkę można posypać cukrem pudrem. Smakuje równie wybornie.





1 komentarz: