środa, 3 kwietnia 2013

Tort malinowy



na spodzie z biszkoptów


 

SKŁADNIKI:

25 dag biszkoptów
2 łyżki kakao
3 łyżki masła
350 g mrożonych malin
250 g świeżych malin do dekoracji
galaretka malinowa
50 dag serka homogenizowanego
2 białka
4 płaskie łyżki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny  
400 ml śmietany 30 %
50 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki mleka
 
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia. 

Biszkopty drobno pokruszyć. Dodać do nich kakao, 2  łyżki masła i dokładnie wyrobić. Masą wylepić dno natłuszczonej tortownicy i odstawić do lodówki.

Maliny rozmrozić i odsączyć. Po czym przełożyć do garnka i zagotować. Następnie zmiksować i wystudzić. 

W misce wymieszać serek homogenizowany z przecierem malinowym oraz gęstniejącą galaretką.  Białka ubić z 2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Połączyć z masą serową, a na koniec dodać sok z cytryny. Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki, aż stężeje.

Ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki.

Do garnka włożyć połamaną czekoladę, łyżkę masła i mleko. Wszystkie składniki podgrzać, aż się połączą. Przestudzić, a następnie udekorować tort. Na sam koniec ozdobić świeżymi malinami.


Świeże maliny do dekoracji, można zastąpić mrożonymi. 
Dekorujemy nimi tort pół godziny przed podaniem.








1 komentarz: