na spodzie z biszkoptów
SKŁADNIKI:
25
dag biszkoptów
2
łyżki kakao
3
łyżki masła
350
g mrożonych malin
250
g świeżych malin do dekoracji
galaretka
malinowa
50
dag serka homogenizowanego
2
białka
4
płaskie łyżki cukru pudru
2
łyżeczki soku z cytryny
400
ml śmietany 30 %
50
g gorzkiej czekolady
1/3
szklanki mleka
Galaretkę
rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Biszkopty
drobno pokruszyć. Dodać do nich kakao, 2
łyżki masła i dokładnie wyrobić. Masą wylepić dno natłuszczonej
tortownicy i odstawić do lodówki.
Maliny
rozmrozić i odsączyć. Po czym przełożyć do garnka i zagotować. Następnie zmiksować
i wystudzić.
W
misce wymieszać serek homogenizowany z przecierem malinowym oraz gęstniejącą
galaretką. Białka ubić z 2 łyżkami
cukru pudru na sztywną pianę. Połączyć z masą serową, a na koniec dodać sok
z cytryny. Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki, aż stężeje.
Ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Przełożyć na ciasto i
wstawić do lodówki.
Do
garnka włożyć połamaną czekoladę, łyżkę masła i mleko. Wszystkie składniki
podgrzać, aż się połączą. Przestudzić, a następnie udekorować tort. Na sam
koniec ozdobić świeżymi malinami.
Świeże maliny do dekoracji, można zastąpić mrożonymi.
Dekorujemy nimi tort pół godziny przed podaniem.
Tort przepyszny! Jeden kawałek to za mało! :)
OdpowiedzUsuń