czwartek, 18 kwietnia 2013

Spaghetti



z suszonymi pomidorami 



SKŁADNIKI:

400 g makaronu spaghetti
300 g mielonego mięsa wieprzowego
1 puszka krojonych pomidorów z puszki (200 g)
50 g suszonych pomidorów (najlepiej nie z zalewy)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
1 łyżka octu balsamicznego
Świeża bazylia 
3 łyżki oleju 
Sól
Tarty parmezan

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i dodać lekko posoloną cebulę. Smażyć chwilę, aż cebula zmięknie. 

Następnie dodać mięso mielone i pokrojone w cienkie paski suszone pomidory. Dusić około 5 minut, aż mięso lekko się podpiecze. Po czym dodać pomidory z puszki, posiekaną  papryczkę chilli oraz ocet balsamiczny. Całość dusić około 10-15 minut.  

Pod koniec dodać starty ząbek czosnku i posiekaną bazylię. Doprawić solą.

Sos wyłożyć na makaron i posypać startym parmezanem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz