piątek, 26 kwietnia 2013

Babeczki biszkoptowe


Z kremem budyniowym, 
bitą śmietaną i truskawkami







SKŁADNIKI:

3 jajka
50 g cukru
140 g mąki
Kilka drobno pokruszonych biszkoptów
1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
Masło do wysmarowania formy
½ szklanki Martini Bianco (albo inny słodki wermut lub wino)
300 ml soku pomarańczowego
1 budyń śmietankowy na ½ litra
1 czubata łyżka cukru pudru
200 g śmietany kremówki (36 %)
Truskawki
Gorzka czekolada do dekoracji 
Dodatkowo: forma na babeczki (12 sztuk)

Formę na babeczki wysmarować masłem, a następnie obsypać pokruszonymi biszkoptami. Na dno każdej foremki wsypać odrobinę mielonych orzechów.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka z połową cukru przez około 5 minut. W drugiej misce również przez 5 minut ubić żółtka z pozostałym cukrem. Przełożyć ubitą pianę do żółtek, po czym delikatnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.

Do każdej foremki nałożyć po łyżce masy. Piec 25-30 minut. Po upieczeniu babeczki odstawić do wystudzenia. Następnie każdą babeczkę przekroić na pół i obie połówki nasączyć martini.

Sok pomarańczowy wlać do garnka i zagotować. Budyń rozmieszać w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do gotującego się soku. Jeżeli używamy budyniu niesłodzonego do gotującego się soku można dodać 2 łyżki cukru.

Przełożyć babeczki masą budyniową i odstawić na 30 minut do lodówki.

Ubić śmietanę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wierzch oraz boki każdej babeczki wysmarować ubitą śmietaną i posypać kawałkami pokruszonej czekolady. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i udekorować nimi deser. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz