Z kremem
budyniowym,
bitą śmietaną i truskawkami
SKŁADNIKI:
3 jajka
50 g cukru
140 g mąki
Kilka drobno
pokruszonych biszkoptów
1/3 szklanki
mielonych orzechów laskowych
Masło do
wysmarowania formy
½ szklanki Martini Bianco (albo inny słodki wermut lub wino)
300 ml soku
pomarańczowego
1 budyń śmietankowy
na ½ litra
1 czubata łyżka
cukru pudru
200 g śmietany
kremówki (36 %)
Truskawki
Gorzka czekolada do dekoracji
Dodatkowo: forma na
babeczki (12 sztuk)
Formę na babeczki
wysmarować masłem, a następnie obsypać pokruszonymi biszkoptami. Na dno każdej
foremki wsypać odrobinę mielonych orzechów.
Piekarnik rozgrzać
do 180 stopni C.
Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka z połową cukru przez około 5 minut. W drugiej misce
również przez 5 minut ubić żółtka z pozostałym cukrem. Przełożyć ubitą pianę do
żółtek, po czym delikatnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę
i dokładnie wymieszać.
Do każdej foremki
nałożyć po łyżce masy. Piec 25-30 minut. Po upieczeniu babeczki odstawić do
wystudzenia. Następnie każdą babeczkę przekroić na pół i obie połówki nasączyć
martini.
Sok pomarańczowy
wlać do garnka i zagotować. Budyń rozmieszać w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać
do gotującego się soku. Jeżeli używamy budyniu niesłodzonego do gotującego się soku można dodać 2 łyżki cukru.
Przełożyć babeczki
masą budyniową i odstawić na 30 minut do lodówki.
Ubić śmietanę,
dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wierzch oraz boki każdej babeczki wysmarować ubitą śmietaną i posypać kawałkami pokruszonej czekolady. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i udekorować nimi deser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz