z serem i cukinią
SKŁADNIKI:
300 g ziemniaków
1 mała cukinia
70 g żółtego sera
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól, świeżo mielony biały pieprz
olej do smażenia
dodatkowo: ręczniki papierowe
Cukinię zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na chwilę, żeby puściła soki. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cukinię oraz ziemniaki przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć.
Warzywa przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony ser oraz jajko. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę, przyprawy i jeszcze raz wymieszać.
Placki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, przez kilka minut z
obu stron.
Upieczone placki przełożyć na chwilę na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz