czwartek, 11 kwietnia 2013

Placki ziemniaczane


z serem i cukinią



 


SKŁADNIKI:

300 g ziemniaków
1 mała cukinia
70 g żółtego sera
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól, świeżo mielony biały pieprz
olej do smażenia

dodatkowo: ręczniki papierowe

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na chwilę, żeby puściła soki. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cukinię oraz ziemniaki przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć. 

Warzywa przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony ser oraz jajko. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę, przyprawy i jeszcze raz wymieszać.

Placki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, przez kilka minut z obu stron.

Upieczone placki przełożyć na chwilę na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać z jogurtem naturalnym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz