z ziołowymi grzankami
SKŁADNIKI:
200
g piersi z kurczaka
4
duże cebule
Kilka
ziarenek ziela angielskiego
2-3
listki laurowe
Sól
oraz świeżo zmielony biały pieprz
Olej
do smażenia
1
mała papryczka chilli
2
gałązki świeżego rozmarynu
8
kromek pszennego chleba
12
plasterków żółtego sera
Około
łyżki masła
Na
patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Mięso pokroić w cienkie paski, posolić i lekko
podsmażyć. Po czym przełożyć do garnka, wlać 1,5 litra wody, ziele angielskie,
liście laurowe i wszystko razem zagotować.
W międzyczasie cebulę pokroić na
grube plasterki, posolić, skropić olejem. Dusić na patelni, aż zrobi się miękka
i lekko rumiana. Następnie dodać do gotującego się wywaru, doprawić solą oraz
pieprzem i gotować na wolnym ogniu około 15 minut.
Przygotować
grzanki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Kromki chleba delikatnie posmarować
masłem z obydwu stron. Papryczkę chilli oraz 1 gałązkę rozmarynu drobno
posiekać. Na każdej kromce ułożyć plasterek sera i posypać przyprawami. Piec
około 15 minut.
Pozostały
ser pokroić w cienkie paski i ułożyć po trochu na dnie każdej miseczki. Gorącą
zupę rozlać do misek i posypać listkami rozmarynu. Podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz