wtorek, 30 kwietnia 2013

Zupa cebulowa


z ziołowymi grzankami

 


SKŁADNIKI:

200 g piersi z kurczaka
4 duże cebule
Kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
Sól oraz świeżo zmielony biały pieprz
Olej do smażenia
1 mała papryczka chilli
2 gałązki świeżego rozmarynu
8 kromek pszennego chleba
12 plasterków żółtego sera
Około łyżki masła

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Mięso pokroić w cienkie paski, posolić i lekko podsmażyć. Po czym przełożyć do garnka, wlać 1,5 litra wody, ziele angielskie, liście laurowe i wszystko razem zagotować. 

W międzyczasie cebulę pokroić na grube plasterki, posolić, skropić olejem. Dusić na patelni, aż zrobi się miękka i lekko rumiana. Następnie dodać do gotującego się wywaru, doprawić solą oraz pieprzem i gotować na wolnym ogniu około 15 minut.

Przygotować grzanki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Kromki chleba delikatnie posmarować masłem z obydwu stron. Papryczkę chilli oraz 1 gałązkę rozmarynu drobno posiekać. Na każdej kromce ułożyć plasterek sera i posypać przyprawami. Piec około 15 minut.

Pozostały ser pokroić w cienkie paski i ułożyć po trochu na dnie każdej miseczki. Gorącą zupę rozlać do misek i posypać listkami rozmarynu. Podawać z grzankami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz