środa, 1 maja 2013

Tarta


z bananami





SKŁADNIKI:

240 g mąki
160 g masła
5 jajek
2 łyżki śmietany 22 % (może być 18%)
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
2 banany
3 łyżki cukru
½  szklanki orzechów włoskich 
1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
1 kostka twarogu

Wymieszać mąkę z cukrem i solą, posiekać masło z mąką, rozetrzeć palcami. Dodać śmietanę i jedno żółtko. Wyrobić placek i schłodzić w lodówce minimum przez 30 minut.

Rozwałkować ciasto, przełożyć do formy, dokładnie wylepić brzegi, a następnie ciasto po nakłuwać widelcem. Wysypać na ciasto równomiernie orzechy i lekko je docisnąć. Przykryć ciasto folią, wysypać fasolę i piec 10 minut w 220 stopniach C. Po czym zdjąć fasolę oraz folię i piec jeszcze 10 minut.

Do miski wbić 3 całe jajka i jedno żółtko. Dodać połowę mleka skondensowanego i ubijać mikserem przez 5 minut. Po czym dodać kostkę twarogu i zmiksować wszystko dokładnie. W drugiej misce ubić sztywną pianę z pozostałych białek, dodając pod koniec ubijania 3 łyżki cukru. Pianę przełożyć do masy jajeczno-twarogowej i delikatnie wymieszać.

Banany obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na upieczonym cieście, 
a następnie zalać przygotowaną wcześniej masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach pieczenia polać ciasto resztą mleka skondensowanego, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 15 minut.







2 komentarze:

  1. Uwaga! Istnieje wielkie niebezpieczeństwo, że podczas robienia tarty puszka słodzonego mleka skondensowanego może nie wystarczyć. Prawdziwe łasuchy zjadają połowę podczas przygotowań:)))))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń