z
bananami
SKŁADNIKI:
240
g mąki
160
g masła
5
jajek
2
łyżki śmietany 22 % (może być 18%)
1
łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
2 banany
szczypta soli
2 banany
3
łyżki cukru
½
szklanki orzechów włoskich
1
puszka słodzonego skondensowanego mleka
1
kostka twarogu
Wymieszać
mąkę z cukrem i solą, posiekać masło z mąką, rozetrzeć palcami. Dodać śmietanę
i jedno żółtko. Wyrobić placek i
schłodzić w lodówce minimum przez 30 minut.
Rozwałkować
ciasto, przełożyć do formy, dokładnie wylepić brzegi, a następnie ciasto po nakłuwać widelcem. Wysypać na ciasto równomiernie orzechy i lekko je docisnąć. Przykryć ciasto folią, wysypać fasolę i piec 10 minut w 220 stopniach C. Po czym zdjąć
fasolę oraz folię i piec jeszcze 10 minut.
Do
miski wbić 3 całe jajka i jedno żółtko. Dodać połowę mleka skondensowanego i
ubijać mikserem przez 5 minut. Po czym dodać kostkę twarogu i zmiksować wszystko
dokładnie. W drugiej misce ubić sztywną pianę z pozostałych białek, dodając pod
koniec ubijania 3 łyżki cukru. Pianę przełożyć do masy jajeczno-twarogowej i delikatnie
wymieszać.
Banany
obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na upieczonym cieście,
a następnie zalać
przygotowaną wcześniej masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Po 15 minutach pieczenia polać ciasto resztą
mleka skondensowanego, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 15
minut.
Pychota!;-)
OdpowiedzUsuńUwaga! Istnieje wielkie niebezpieczeństwo, że podczas robienia tarty puszka słodzonego mleka skondensowanego może nie wystarczyć. Prawdziwe łasuchy zjadają połowę podczas przygotowań:)))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!