sobota, 25 maja 2013

Sałatka z soczewicy


z kiełbasą i warzywami
 



SKŁADNIKI:

300 g czerwonej soczewicy (2 szklanki o pojemności 200 ml)
200 g kiełbasy myśliwskiej
2 duże marchewki
2 pietruszki
2 białe papryki
2 łyżki kaparów z zalewy octowej
Olej do smażenia
Sól

Soczewicę wypłukać. Do garnka wlać 4 szklanki wody. Dodać soczewicę, ½ łyżeczki soli i gotować ok. 10-12 minut. Uważać, żeby nie rozgotować. 

W między czasie pokroić warzywa w cienkie paski, polać lekko olejem i oprószyć solą. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią marchew oraz pietruszkę. Smażyć na średnim ogniu około 7 minut.Po czym dodać paprykę i smażyć jeszcze 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną i będą delikatnie zrumienione. 

Ugotowaną i odcedzoną soczewicę przełożyć do miski. Dodać warzywa oraz dobrze odsączone  z zalewy kapary.

Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki i smażyć na 3 łyżkach oleju rozgrzanego na patelni. Następnie przełożyć do miski z pozostałymi składnikami  i wszystko dokładnie wymieszać.

Sałatkę podawać lekko ciepłą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz