poniedziałek, 3 czerwca 2013

Karkówka w marynacie



podana z pieczoną cukinią
 


SKŁADNIKI:

600 g karkówki
2 cukinie
2 ząbki czosnku
Garść liści bazylii
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz

Marynata do mięsa:
2 łyżki musztardy sarepskiej
½ szklanki oleju
1/3 szklanki piwa o smaku tequili
50 g suszonych moreli
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka lubczyku
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka cukru

Do miski przełożyć musztardę, sok z cytryny, cukier, paprykę w proszku oraz posiekane zioła. Wlać piwo, wymieszać. Morele pokroić w cienkie paski i dodać do marynaty. Na końcu wlać olej i jeszcze raz dokładnie wymieszać. 

Karkówkę pokroić w plastry. Każdy plaster natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do miski, zalać marynatą i dokładnie przemieszać, aby zalewa pokryła wszystkie kawałki. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

Cukinie umyć i pokroić w krążki. Przełożyć do miski. Dodać starty czosnek i posiekaną  bazylię. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. 

Karkówkę umieścić w woreczku do pieczenia oraz naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Delikatnie rozciąć worek. Obok ułożyć przyprawioną cukinie i piec jeszcze przez 15 minut.

Zamarynowana karkówka idealnie nadaje się również na grilla!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz