SKŁADNIKI:
600
g karkówki
2
cukinie
2
ząbki czosnku
Garść
liści bazylii
Oliwa
z oliwek
Sól
Pieprz
Marynata
do mięsa:
2 łyżki musztardy sarepskiej
½
szklanki oleju
1/3
szklanki piwa o smaku tequili
50
g suszonych moreli
1
gałązka rozmarynu
1
gałązka lubczyku
3
łyżki soku z cytryny
1
łyżka słodkiej papryki w proszku
1
łyżka cukru
Do
miski przełożyć musztardę, sok z cytryny, cukier, paprykę w proszku oraz posiekane zioła. Wlać piwo, wymieszać. Morele
pokroić w cienkie paski i dodać do marynaty. Na końcu wlać olej i jeszcze raz dokładnie
wymieszać.
Karkówkę
pokroić w plastry. Każdy plaster natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do miski, zalać marynatą i
dokładnie przemieszać, aby zalewa pokryła wszystkie kawałki. Wstawić do
lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Cukinie umyć i pokroić w krążki. Przełożyć do miski. Dodać starty czosnek i posiekaną bazylię. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać.
Karkówkę
umieścić w woreczku do pieczenia oraz naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do
200 stopni C. Delikatnie rozciąć worek.
Obok ułożyć przyprawioną cukinie i piec jeszcze przez 15 minut.
Zamarynowana karkówka idealnie nadaje się również na grilla!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz