niedziela, 16 czerwca 2013

Tarta z brukselką,



cukinią i kurczakiem


 

SKŁADNIKI:
Ciasto:
225 g (1 ½ szklanki) mąki pszennej
125 g (2/3 kostki) schłodzonego masła
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru pudru
4 łyżki (60 ml) zimnej wody
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu

Nadzienie:
300 g piersi z kurczaka
300 g mrożonej brukselki
1 mała cukinia
100 g żółtych pomidorków cherry
100 g fety
50 g żółtego sera
Kilka plasterków sera grana padano
250 ml gęstej śmietany 18%
5 jajek
4 gałązki oregano
Świeżo zmielony pieprz
Sól
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Olej do smażenia

Dodatkowo:
Folia aluminiowa
Fasola do obciążenia
Forma ceramiczna o średnicy 25 cm

Mąkę wymieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i siekać nożem lub rozcierać palcami, aż składniki będą przypominać okruchy chleba. Następnie dodać 3 łyżki zimnej wody, sok z cytryny i wymieszać, aż wsiąkną. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodać więcej wody. Zagnieść ciasto, uformować kulę, po czym ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Przygotować nadzienie. Brukselki przekroić na połówki, lekko posolić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i dodać brukselki. Smażyć około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy będą lekko rumiane, zdjąć z ognia i przełożyć do miski. 

Mięso pokroić na małe kawałki, lekko posolić, oprószyć grubo zmielonym pieprzem, lekko skropić olejem i smażyć na rozgrzanej patelni kilka minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Następnie dodać do brukselki i wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki i na posypanej lekko mąką powierzchni rozwałkować cienki placek o średnicy ok 30 cm. Wałek oprószyć mąką i luźno nawinąć na niego ciasto. Ostrożnie zrolować z wałka ciasto na formę. Po czym docisnąć ciasto palcami do brzegów i dna. 

Ciasto nakłuć widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć ziarnami fasoli. Piec 8 minut, po czym usunąć fasolę i folię i piec kolejne 8 minut w temperaturze 180 stopni.

Cukinię pokroić w półcentymetrowe plastry. Oprószyć solą i pieprzem, polać 2 łyżkami oleju, posypać oregano i wymieszać.

Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem. 

Wyjąć spód z piekarnika. Wyłożyć mięso z brukselką, posypać pokrojoną w kostkę fetą. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Ułożyć plastry cukini i przekrojone na połówki pomidorki cherry. Na koniec posypać startym żółtym serem i serem grana padano.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.


 


1 komentarz:

  1. To było zaskakujące i jednocześnie niezwykłe zestawienie...,
    rozkosz dla podniebienia...,
    dzięki :)
    wkrótce robię to danie u siebie :)
    E.

    OdpowiedzUsuń