poniedziałek, 24 czerwca 2013

Zupa


z botwiną






 SKŁADNIKI:

1 pęczek botwiny z buraczkami
4 ziemniaki
2 marchewki
kawałek korzenia selera
1 mały por
1 cebula
1 korzeń pietruszki
kilka gałązek natki selera i pietruszki
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/3 szklanki słodkiej śmietany
sól i pieprz

Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki i ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka wlać 1,5 wody, wrzucić wszystkie warzywa, oprócz liści botwiny. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, natkę pietruszki i selera oraz łyżeczkę soli. Wszystkie składniki gotować, aż warzywa będą miękkie.

Następnie wyjąć marchewki, seler, por, ziele angielskie, liście laurowe i zielone części warzyw. Zupę zdjąć z ognia i ostrożnie zmiksować blenderem. 

Dodać pokrojoną drobno botwinę i gotować na wolnym ogniu około 15  minut. Pod koniec gotowania dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.



Podawać z odrobiną kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego 
lub przekąską z ciasta francuskiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz