z botwiną
SKŁADNIKI:
1
pęczek botwiny z buraczkami
4
ziemniaki
2
marchewki
kawałek
korzenia selera
1
mały por
1
cebula
1
korzeń pietruszki
kilka
gałązek natki selera i pietruszki
3-4
ziarenka ziela angielskiego
2
liście laurowe
1/3
szklanki słodkiej śmietany
sól
i pieprz
Wszystkie
warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki i ziemniaki pokroić
w kostkę. Do garnka wlać 1,5 wody, wrzucić wszystkie warzywa, oprócz liści
botwiny. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, natkę pietruszki i selera oraz
łyżeczkę soli. Wszystkie składniki gotować, aż warzywa będą miękkie.
Następnie
wyjąć marchewki, seler, por, ziele angielskie, liście laurowe i zielone części
warzyw. Zupę zdjąć z ognia i ostrożnie zmiksować blenderem.
Dodać pokrojoną
drobno botwinę i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietanę. Doprawić
solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz