środa, 3 lipca 2013

Drożdżowe bułeczki



z brzoskwiniowym nadzieniem




Bułeczki drożdżowe smakują najlepiej kiedy są ciepłe i świeże!
A takie wypieki z domowej piekarni zazwyczaj nie zdążą się zestarzeć, bo mają to do siebie, że znikają w mgnieniu oka...

SKŁADNIKI:

700 g pszennej mąki (około 4 i 2/3 szklanki)
1 łyżeczka soli
70 g margaryny
110 g (½ szklanki) drobnego cukru 
50 g świeżych drożdży
375 ml mleka (1 ½ szklanki)
1 jajko

Nadzienie:
3 brzoskwinie (450 g)
3 łyżki cukru

Mleko lekko podgrzać, żeby było lekko ciepłe, ale nie gorące! Następnie wlać ½ szklanki do małej miseczki, dodać łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Rozmieszać dokładnie wszystkie składniki, posypać łyżeczką mąki i odstawić, aż zaczną się pienić.

Mąkę przesiać na stolnicę i dodać sól. Palcami rozetrzeć margarynę z mąką, by przypominały okruchy chleba. Dodać cukier i wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże, wbić jajko i wymieszać. Następnie dodać resztę letniego mleka i zagnieść luźne ciasto. 

Oprószyć blat mąką i wyrobić ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Na koniec uformować z niego kulę. Dużą miskę wysmarować odrobiną oleju. Przełożyć ciasto i poruszać nim lekko we wszystkie strony, by natłuścić jego boki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, by podwoiło swoją objętość.

Przygotować nadzienie. Brzoskwinie umyć i pokroić na małe kawałki. Na suchą patelnie wsypać cukier i podgrzewać na średnim ogniu, aż zrobi się karmel. Od czasu do czasu można potrząsnąć patelnią. Do przygotowanego karmelu dodać brzoskwinie i zamieszać. Następnie dodać ½ szklanki wody i ponownie zamieszać. Smażyć owoce przez około 5 minut, aż lekko zmiękną i powstanie gęsty syrop. Odstawić do wystygnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić, aż będzie gładkie. Można podsypać odrobiną mąki, jeśli jest zbyt klejące. Ciasto podzielić na 24 równe porcje, z których uformować kulki. Każdą kulkę spłaszczyć, lekko rozciągnąć, po czym nakładać po pół łyżeczki nadzienia i zlepiać bułki. Następnie układać je na wyłożonej pergaminem blaszce. 

Odstawić bułki w ciepłe miejsce na 20 minut, a gdy podwoją objętość piec 15-18 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz