z
brzoskwiniowym nadzieniem
Bułeczki drożdżowe smakują
najlepiej kiedy są ciepłe i świeże!
A takie wypieki z domowej
piekarni zazwyczaj nie zdążą się zestarzeć, bo mają to do siebie, że znikają
w mgnieniu oka...
SKŁADNIKI:
700
g pszennej mąki (około 4 i 2/3 szklanki)
1
łyżeczka soli
70
g margaryny
110 g (½ szklanki) drobnego cukru
50
g świeżych drożdży
375
ml mleka (1 ½ szklanki)
1
jajko
Nadzienie:
3 brzoskwinie (450
g)
3
łyżki cukru
Mleko
lekko podgrzać, żeby było lekko ciepłe, ale nie gorące! Następnie wlać ½ szklanki do małej miseczki, dodać łyżkę cukru i
pokruszone drożdże. Rozmieszać dokładnie wszystkie składniki, posypać łyżeczką mąki
i odstawić, aż zaczną się pienić.
Mąkę
przesiać na stolnicę i dodać sól. Palcami rozetrzeć margarynę z mąką, by przypominały
okruchy chleba. Dodać cukier i wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże, wbić
jajko i wymieszać. Następnie dodać resztę letniego mleka i zagnieść luźne
ciasto.
Oprószyć blat mąką i wyrobić ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i
elastyczne. Na koniec uformować z niego kulę. Dużą
miskę wysmarować odrobiną oleju. Przełożyć ciasto i poruszać nim lekko we wszystkie
strony, by natłuścić jego boki. Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na około godzinę, by podwoiło swoją objętość.
Przygotować
nadzienie. Brzoskwinie umyć i pokroić na małe kawałki. Na suchą patelnie wsypać
cukier i podgrzewać na średnim ogniu, aż zrobi się karmel. Od czasu do czasu
można potrząsnąć patelnią. Do przygotowanego karmelu dodać brzoskwinie i
zamieszać. Następnie dodać ½ szklanki wody i ponownie zamieszać. Smażyć owoce
przez około 5 minut, aż lekko zmiękną i powstanie gęsty syrop. Odstawić do
wystygnięcia.
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić, aż będzie gładkie. Można podsypać odrobiną mąki, jeśli jest zbyt klejące. Ciasto
podzielić na 24 równe porcje, z których uformować kulki. Każdą kulkę spłaszczyć,
lekko rozciągnąć, po czym nakładać po pół łyżeczki nadzienia i zlepiać bułki. Następnie
układać je na wyłożonej pergaminem blaszce.
Odstawić
bułki w ciepłe miejsce na 20 minut, a gdy podwoją objętość piec 15-18 minut w
temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz