do burgerów
Składniki na 4 sztuki:
350 g pszennej mąki (około 2
szklanki)
15 dag świeżych drożdży
¾ łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
25 g masła
100 ml mleka
50 ml wody
1 małe jajko
Szklankę mąki wsypać do miski i
wymieszać z solą, cukrem pudrem i bardzo drobno pokruszonymi drożdżami.
Do rondla przelać mleko, wodę i
dodać masło. Podgrzać, aż masło się
rozpuści. Lekko ciepły płyn (nie gorący!) przelać do miski z pozostałymi
składnikami. Dodać jajko i wymieszać.
Dodać ½ szklanki mąki,
wymieszać i przełożyć na dobrze oprószony blat. Wyrabiać ciasto przez 5 minut
podsypując resztą mąki.
Podzielić ciasto na 4 części, z
których uformować kulki. Na oprószonej
mąką blaszce ułożyć bułki i spłaszczyć je dłonią. Następnie posmarować odrobiną
mleka i posypać sezamem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz