wtorek, 16 lipca 2013

Bułki


 do burgerów 

























Składniki na 4 sztuki:

350 g pszennej mąki (około 2 szklanki)
15 dag świeżych drożdży
¾ łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
25 g masła
100 ml mleka
50 ml wody
1 małe jajko

Szklankę mąki wsypać do miski i wymieszać z solą, cukrem pudrem i bardzo drobno pokruszonymi drożdżami. 

Do rondla przelać mleko, wodę i dodać masło. Podgrzać, aż masło  się rozpuści. Lekko ciepły płyn (nie gorący!) przelać do miski z pozostałymi składnikami. Dodać jajko i wymieszać.  

Dodać ½ szklanki mąki, wymieszać i przełożyć na dobrze oprószony blat. Wyrabiać ciasto przez 5 minut podsypując resztą mąki. 

Podzielić ciasto na 4 części, z których uformować  kulki. Na oprószonej mąką blaszce ułożyć bułki i spłaszczyć je dłonią. Następnie posmarować odrobiną mleka i posypać sezamem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w 180 stopniach C przez  około 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz