i
porzeczkami
SKŁADNIKI:
Spód:
Spód:
115 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
2 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
50 g schłodzonego masła
Łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
50 g schłodzonego masła
Łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wody
Nadzienie:
80 g czekolady
4 łyżki mleka
1 łyżka masła
50 g grubo posiekanych migdałów
50 g bezów
50 g bezów
1 opakowanie serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
400 g śmietany 36 %
100 g czarnych porzeczek
100 g czerwonych porzeczek
½ szklanki malin
Dodatkowo:
Folia aluminiowa
Fasola do obciążenia
Forma ceramiczna o średnicy 25 cm
Mąkę
wymieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i siekać nożem lub rozcierać
palcami, aż składniki będą przypominać okruchy chleba. Następnie dodać sok z
cytryny, wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, następnie spłaszczyć, zawinąć
w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozgrzać
piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Schłodzone
ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, większy niż średnica formy. Wałek
oprószyć mąką i luźno nawinąć na niego ciasto. Następnie ostrożnie zrolować ciasto z wałka tak, by ułożyło się w
formie. Docisnąć ciasto do brzegów i dna. Nakłuć ciasto widelcem. Przykryć
folią aluminiową i obciążyć ziarnami fasoli. Piec przez około 7 minut, po czym
zdjąć fasolę oraz folię i piec jeszcze 7 minut.
Do
rondelka wlać mleko, dodać masło oraz połamaną czekoladę. Podgrzewać, aż
składniki dokładnie się połączą. Zdjąć z ognia i dodać posiekane migdały oraz
połowę pokruszonych bezów. Wymieszać i przełożyć na upieczony spód. Odstawić do
wystudzenia, a następnie posypać resztą pokruszonych bezów.
Śmietanę
ubić, dodając pod koniec 2 łyżki cukru pudru. Serek mascarpone połączyć z
pozostałym cukrem pudrem oraz 3 łyżkami ubitej śmietany, wymieszać i
przełożyć na ciasto. Na koniec ciasto udekorować pozostałą bitą śmietaną oraz
owocami.
Przepyszna tarta! Doskonale pasują tu kwaśne porzeczki do słodkiego spodu :-)
OdpowiedzUsuńOstatni kawałek na drugi dzień, do porannej kawy, smakował rewelacyjnie! Szkoda tylko, że był tylko jeden...
OdpowiedzUsuńSuper! Spód smakuje trochę jak 3 Bit, a owocowa góra świetnie do tego pasuje. Rewelacja!
OdpowiedzUsuń