piątek, 19 lipca 2013

Tarta z mascarpone




i porzeczkami






SKŁADNIKI:

Spód:
115 g mąki pszennej (3/4  szklanki)
2 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
50 g schłodzonego masła
Łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wody

Nadzienie:
80 g czekolady
4 łyżki mleka
1 łyżka masła
50 g grubo posiekanych migdałów
50 g bezów

1 opakowanie serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
400 g śmietany 36 %
100 g czarnych porzeczek
100 g czerwonych porzeczek
½ szklanki malin

Dodatkowo:
Folia aluminiowa
Fasola do obciążenia
Forma ceramiczna o średnicy 25 cm


Mąkę wymieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i siekać nożem lub rozcierać palcami, aż składniki będą przypominać okruchy chleba. Następnie dodać sok z cytryny, wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, następnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Schłodzone ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, większy niż średnica formy. Wałek oprószyć mąką i luźno nawinąć na niego ciasto. Następnie ostrożnie  zrolować ciasto z wałka tak, by ułożyło się w formie. Docisnąć ciasto do brzegów i dna. Nakłuć ciasto widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć ziarnami fasoli. Piec przez około 7 minut, po czym zdjąć fasolę oraz folię i piec jeszcze 7 minut.

Do rondelka wlać mleko, dodać masło oraz połamaną czekoladę. Podgrzewać, aż składniki dokładnie się połączą. Zdjąć z ognia i dodać posiekane migdały oraz połowę pokruszonych bezów. Wymieszać i przełożyć na upieczony spód. Odstawić do wystudzenia, a następnie posypać resztą pokruszonych bezów.

Śmietanę ubić, dodając pod koniec 2 łyżki cukru pudru. Serek mascarpone połączyć z pozostałym cukrem pudrem oraz 3 łyżkami ubitej śmietany, wymieszać i przełożyć na ciasto. Na koniec ciasto udekorować pozostałą bitą śmietaną oraz owocami.



3 komentarze:

  1. Przepyszna tarta! Doskonale pasują tu kwaśne porzeczki do słodkiego spodu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatni kawałek na drugi dzień, do porannej kawy, smakował rewelacyjnie! Szkoda tylko, że był tylko jeden...

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Spód smakuje trochę jak 3 Bit, a owocowa góra świetnie do tego pasuje. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń