piątek, 26 lipca 2013

Chłodnik ogórkowy



z serem feta




SKŁADNIKI:

1 kg ogórków
400 g jogurtu naturalnego
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
Pęczek koperku
Opakowanie sera feta
Kiełki rzodkiewki
Sól i pieprz

Ogórki umyć i obrać. Połowę ogórków pokroić na plasterki, posolić i odstawić na 10 minut. Po czym zmiksować w blenderze. Następnie połączyć z jogurtem i dodać starty ząbek czosnku.   

Pozostałe ogórki oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Koperek drobno posiekać. Składniki dodać do chłodnika. Zupę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki, na co najmniej godzinę. 

Przed podaniem posypać pokrojoną w kostkę fetą oraz kiełkami rzodkiewki.

Chłodnik świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami!


 



2 komentarze:

  1. Rewelacyjny pomysł na upalne, wakacyjne dni!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ożeźwiające, a zarazem pożywne danie na gorące dni!

    OdpowiedzUsuń