SKŁADNIKI:
500 g mielonej wołowiny
1 mała cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka grubo zmielonego białego pieprzu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion gorczycy
4 gałązki świeżego tymianku (lub ½ łyżeczki
suszonego)
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
Olej
4 bułki hamburgerowe
1 pomidor
2 ogórki kiszone
ketchup
majonez
roszponka (lub sałata lodowa)
Posiekana natka pietruszki
4 bułki hamburgerowe
1 pomidor
2 ogórki kiszone
ketchup
majonez
roszponka (lub sałata lodowa)
Posiekana natka pietruszki
Nasiona kolendry oraz gorczycy
rozdrobnić w moździerzu. Gałązki tymianku posiekać. Mięso przełożyć do miski i dodać bardzo drobno
posiekaną cebulę, starty czosnek, przyprawy oraz dwie łyżki oleju i dwie łyżki wody. Wyrobić mięso ręką, by
dobrze połączyć wszystkie składniki.
Uformować duże płaskie kotlety i smarować je
olejem. Smażyć na gorącej patelni, na wolnym ogniu przez około 4-5 minut z
każdej strony.
Bułki przekroić na pół. Na połówce bułki układać składniki: roszponkę, ketchup, kotlet, plasterki pomidora i ogórków. Posmarować majonezem, posypać natką pietruszki i przykryć drugą częścią bułki.
Bułki przekroić na pół. Na połówce bułki układać składniki: roszponkę, ketchup, kotlet, plasterki pomidora i ogórków. Posmarować majonezem, posypać natką pietruszki i przykryć drugą częścią bułki.
Idealnie doprawione mięso :-) Burger tak dobry, jak powinien być!!
OdpowiedzUsuń