wtorek, 16 lipca 2013

Burgery



z wołowiny


 




SKŁADNIKI:

500 g mielonej wołowiny
1 mała cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka grubo zmielonego białego pieprzu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion gorczycy
4 gałązki świeżego tymianku (lub ½ łyżeczki suszonego)
2 ząbki czosnku
Olej

4 bułki hamburgerowe

1 pomidor
2 ogórki kiszone
ketchup

majonez

roszponka (lub sałata lodowa)

Posiekana natka pietruszki

Nasiona kolendry oraz gorczycy rozdrobnić w moździerzu. Gałązki tymianku posiekać. Mięso przełożyć do miski i dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, starty czosnek, przyprawy oraz dwie łyżki oleju i dwie łyżki wody. Wyrobić mięso ręką, by dobrze połączyć wszystkie składniki.

Uformować duże płaskie kotlety i smarować je olejem. Smażyć na gorącej patelni, na wolnym ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony. 

Bułki przekroić na pół. Na połówce bułki układać składniki: roszponkę, ketchup, kotlet, plasterki pomidora i ogórków. Posmarować majonezem, posypać natką pietruszki i przykryć drugą częścią bułki. 





1 komentarz:

  1. Idealnie doprawione mięso :-) Burger tak dobry, jak powinien być!!

    OdpowiedzUsuń