wtorek, 9 lipca 2013

Sałatka



z bobem i kiełbasą 







 
SKŁADNIKI:

500 g świeżego bobu
100 g kiełbasy myśliwskiej
1 opakowanie roszponki
2 pomidory
2 ogórki małosolne
Pęczek posiekanej natki pietruszki

Dressing:

6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 rozgnieciony ząbek czosnku

Bób umyć i gotować w osolonej wodzie przez około 15 minut. Odcedzić, wystudzić i obrać ze skórki.

Roszponkę umyć i przełożyć do salaterki. Następnie ułożyć na niej bób, pomidory pokrojone w ósemki oraz ogórki pokrojone w plasterki. 

Na suchej patelni zrumienić pokrojoną w drobne paski kiełbasę i dodać do sałatki.

Przygotować dressing. Wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić go i wstrząsnąć, aż sos będzie miał kremową konsystencję.

Przed podaniem sałatkę posypać natką pietruszki i polać dressingiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz