wtorek, 14 maja 2013

Sałatka



pomidorowo-ziemniaczana 



SKŁADNIKI:

6 pomidorów (najlepiej śliwkowych)
4 średnie ziemniaki
2 czerwone cebule
Garść świeżych liści bazylii
4 gałązki świeżego oregano

Dressing:

½ szklanki (125 ml) oliwy
3 łyżki soku z cytryny
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz



Ziemniaki dobrze umyć i gotować w mundurkach, w osolonej wodzie przez około 20 minut. Powinny być lekko twarde. Następnie odcedzić, a gdy trochę przestygną obrać ze skórki. 


Ziemniaki, pomidory i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory lekko oprószyć solą. Po czym układać kolejno na talerzach. Każdą porcję sałatki posypać grubo zmielonym pieprzem, posiekanymi liśćmi bazylii i listkami oregano.

Do małego słoika wlać sok z cytryny i oliwę. Wsypać szczyptę soli i zakręcić słoik. Energicznie rozmieszać, aż składniki się połączą. 


Wszystkie porcje skropić dressingiem i podawać.


 



Do sałatki można użyć młodych ziemniaków. Wtedy nie będzie trzeba ich obierać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz