pomidorowo-ziemniaczana
SKŁADNIKI:
6
pomidorów (najlepiej śliwkowych)
4
średnie ziemniaki
2
czerwone cebule
Garść
świeżych liści bazylii
4
gałązki świeżego oregano
Dressing:
½
szklanki (125 ml) oliwy
3
łyżki soku z cytryny
Sól
Świeżo
zmielony czarny pieprz
Ziemniaki dobrze umyć i gotować w
mundurkach, w osolonej wodzie przez około 20 minut. Powinny być lekko
twarde. Następnie odcedzić, a gdy trochę przestygną obrać ze skórki.
Ziemniaki, pomidory i cebulę pokroić
w cienkie plasterki. Pomidory lekko oprószyć
solą. Po czym układać kolejno na
talerzach. Każdą porcję sałatki posypać grubo zmielonym
pieprzem, posiekanymi liśćmi bazylii i listkami oregano.
Wszystkie porcje skropić dressingiem
i podawać.
Do sałatki można użyć młodych ziemniaków. Wtedy nie będzie trzeba ich obierać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz