z sałatką ze szpinaku
SKŁADNIKI:
700-800 g filetów z dorsza (lub
innej ryby)
2 łyżki kurkumy w proszku
2 ząbki czosnku
Sól
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
100 ml maślanki
Olej do smażenia
Składniki
na sałatkę:
250 g świeżego szpinaku
2 średnie czerwone cebule
150
g suszonych pomidorów w oleju
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy
Sól
Czosnek obrać i grubo posiekać.
Następnie utrzeć z łyżeczką soli. Dodać pieprz, kurkumę oraz maślankę i dobrze
wymieszać. Wysmarować filety marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej
godzinę. Po czym usmażyć na lekko rozgrzanym oleju.
Szpinak umyć i dobrze osuszyć.
Przełożyć do miski. Cebulę pokroić w cienkie plasterki i wymieszać ze
szpinakiem. Pomidory odcedzić z oleju i
pokroić w drobne paski. Następnie posypać
nimi szpinak.
Do małego słoiczka wlać sok z
cytryny , oliwę i wsypać szczyptę soli. Zakręcić słoik i wstrząsnąć, żeby
składniki się połączyły.
Wyłożyć sałatkę na talerz i
polać sosem. Obok ułożyć usmażone filety z ryby. Danie można podawać z ryżem
lub ziemniakami.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń