środa, 8 maja 2013

Ryba w marynacie z kurkumy



z sałatką ze szpinaku

 



SKŁADNIKI:

700-800 g filetów z dorsza (lub innej ryby)
2 łyżki kurkumy w proszku
2 ząbki czosnku
Sól
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
100 ml maślanki
Olej do smażenia


Składniki na sałatkę:

250 g świeżego szpinaku
2 średnie czerwone cebule
150 g suszonych pomidorów w oleju                    
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy
Sól

Czosnek obrać i grubo posiekać. Następnie utrzeć z łyżeczką soli. Dodać pieprz, kurkumę oraz maślankę i dobrze wymieszać. Wysmarować filety marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po czym usmażyć na lekko rozgrzanym oleju.

Szpinak umyć i dobrze osuszyć. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić w cienkie plasterki i wymieszać ze szpinakiem.  Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w drobne paski. Następnie  posypać nimi szpinak.

Do małego słoiczka wlać sok z cytryny , oliwę i wsypać szczyptę soli. Zakręcić słoik i wstrząsnąć, żeby składniki się połączyły.

Wyłożyć sałatkę na talerz i polać sosem. Obok ułożyć usmażone filety z ryby. Danie można podawać z ryżem lub ziemniakami.

 

1 komentarz: