... Z
kaszą jęczmienną
SKŁADNIKI:
350
g świeżego szpinaku
1
średnia cebula
1
ząbek czosnku
3
łyżki oliwy
½
szklanki kaszy jęczmiennej
150
g wędzonego boczku
250 g sera camembert
1 ½ litra bulionu warzywnego
Sól
W
garnku podgrzać bulion. Jednocześnie rozgrzać na patelni oliwę i wrzucić drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Smażyć przez
około 5 minut.
Szpinak
dobrze wypłukać i podzielić na dwie części. Połowę dodać do cebuli i
zblanszować, smażąc przez kilka minut. Po czym dodać do bulionu. Następnie
dodać kaszę wypłukaną wcześniej zimną wodą. Gotować zupę przez 20 minut.
Na
patelni zrumienić boczek pokrojony w cienkie paski. Po czym dodać do zupy i
gotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić solą.
Pokrojony
szpinak przesmażyć lekko na rozgrzanej patelni.
Zupę
rozlać do miseczek. Do każdej miseczki z zupą nałożyć odrobinę szpinaku oraz
pokrojony w kawałki ser camembert.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz