czwartek, 16 maja 2013

Sezonowa zupa szpinakowa


... Z kaszą jęczmienną



 
 
SKŁADNIKI:
350 g świeżego szpinaku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
½ szklanki kaszy jęczmiennej
150 g wędzonego boczku
250 g sera camembert
1 ½ litra bulionu warzywnego
Sól

W garnku podgrzać bulion. Jednocześnie rozgrzać na patelni oliwę i wrzucić drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Smażyć przez około 5 minut.

Szpinak dobrze wypłukać i podzielić na dwie części. Połowę dodać do cebuli i zblanszować, smażąc przez kilka minut. Po czym dodać do bulionu. Następnie dodać kaszę wypłukaną wcześniej zimną wodą. Gotować zupę przez 20 minut.

Na patelni zrumienić boczek pokrojony w cienkie paski. Po czym dodać do zupy i gotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić solą.
Pokrojony szpinak przesmażyć lekko na rozgrzanej patelni. 

Zupę rozlać do miseczek. Do każdej miseczki z zupą nałożyć odrobinę szpinaku oraz pokrojony w kawałki ser camembert. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz