tradycyjne
SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
12 dag margaryny
1 jajko
1 łyżeczka sody
Otarta skórka z pomarańczy
1 opakowanie przypraw do
pierników
tłuszcz
do wysmarowania blaszki
W garnku podgrzewamy miód i
dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. W drugim garnku rozpuszczamy margarynę i
odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy z sodą,
cukrem pudrem i przyprawami. Formujemy górę i robimy wgłębienie, do którego
wlewamy miód, margarynę i wbijamy jajko. Mieszamy składniki, a następnie zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto zbytnio się klei,
podsypujemy odrobiną mąki.
Odrywamy kawałki ciasta i
wałkujemy na grubość pół centymetra. Wykrawamy pierniczki i układamy na
wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 7-10 minut. Gotowe pierniki można polukrować lub posypać cukrem
pudrem.
Pierniki są gotowe po 3-4
dniach, ale najlepiej smakują po 3-4 tygodniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz