wtorek, 3 grudnia 2013

Pierniczki

tradycyjne 
 



SKŁADNIKI:

1/2 kg mąki
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
12 dag margaryny
1 jajko
1 łyżeczka sody
Otarta skórka z pomarańczy
1 opakowanie przypraw do pierników
tłuszcz do wysmarowania blaszki
W garnku podgrzewamy miód i dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. W drugim garnku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do wystudzenia.

Mąkę przesiewamy z sodą, cukrem pudrem i przyprawami. Formujemy górę i robimy wgłębienie, do którego wlewamy miód, margarynę i wbijamy jajko. Mieszamy składniki, a następnie  zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto zbytnio się klei, podsypujemy odrobiną mąki.

Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na grubość pół centymetra. Wykrawamy pierniczki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 7-10 minut. Gotowe pierniki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Pierniki są gotowe po 3-4 dniach, ale najlepiej smakują po 3-4 tygodniach.























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz