z buraków
SKŁADNIKI:
1,5-2
kg buraków
1
jabłko
1
kromka naturalnego, razowego chleba
4
ząbki czosnku
Kilka
ziarenek ziela angielskiego
Sól
(0,5 -1 płaskiej łyżki na litr wody)
Przegotowana
i wystudzona woda
Buraki
obrać, pokroić w ćwiartki. Jabłko pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne.
W
dużym słoiku ułożyć buraki i jabłko. Dodać
obrane ząbki czosnku, ziele angielskie. Zalać wodą wymieszaną z solą. Na górze
ułożyć kromkę chleba.
Słoik przykryć ściereczką i odstawić na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Pilnować, żeby na
skórce chleba nie pojawiła się pleśń. Jeżeli tak się stanie, wyjąć ją i włożyć
nową.
Gotowy
zakwas przecedzić przez gazę i zlać do butelek. Przechowywać w lodówce do 3
miesięcy.
Wypróbowany.. Smakowity.. Wychodzi pyszny, zdrowy barszczyk, bez krztyny octu. Mniam. polecam. p
OdpowiedzUsuń