poniedziałek, 16 grudnia 2013

Zakwas



z buraków

 
SKŁADNIKI:

1,5-2 kg buraków
1 jabłko
1 kromka naturalnego, razowego chleba
4 ząbki czosnku
Kilka ziarenek ziela angielskiego
Sól (0,5 -1  płaskiej łyżki na litr wody)
Przegotowana i wystudzona woda


Buraki obrać, pokroić w ćwiartki. Jabłko pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne.

W dużym słoiku ułożyć buraki i  jabłko. Dodać obrane ząbki czosnku, ziele angielskie. Zalać wodą wymieszaną z solą. Na górze ułożyć kromkę chleba.

Słoik przykryć ściereczką i odstawić na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Pilnować, żeby na skórce chleba nie pojawiła się pleśń. Jeżeli tak się stanie, wyjąć ją i włożyć nową.

Gotowy zakwas przecedzić przez gazę i zlać do butelek. Przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


 

1 komentarz:

  1. Wypróbowany.. Smakowity.. Wychodzi pyszny, zdrowy barszczyk, bez krztyny octu. Mniam. polecam. p

    OdpowiedzUsuń