niedziela, 22 grudnia 2013

Barszcz wigilijny




z uszkami





SKŁADNIKI:

Na uszka:

50 g suszonych grzybów
1 duża drobno pokrojona cebula
2 łyżki oliwy
1 szklanka mąki
1 jajko
4-5 łyżek letniej wody
sól i pieprz

Na barszcz:

1 kg buraków
1 marchewka
1 pietruszka
1 por
kawałek selera
kilka ziarenek ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
1 litr zakwasu 
sól i pieprz

Grzyby opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 30 minut na małym ogniu. Odcedzić, wystudzić i bardzo drobno posiekać. 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i lekko ją zeszklić. Następnie dodać grzyby i smażyć kilka minut. Doprawić solą i  pieprzem. Odstawić do przestudzenia.

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać wodę. Wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto zbytnio się klei, podsypać mąką. Gdy ciasto jest zbyt suche dolać odrobinę wody. Ciasto odłożyć na kilka minut, trzymając je pod ściereczką.

Następnie bardzo cienko rozwałkować ciasto. Wycinać kwadraty o wymiarach 4 na 4 cm. Na każdy kwadrat nakładać trochę farszu i zlepiać przeciwległe kąty, by powstały trójkąciki. Po czym zlepiać dwa końce powstałych trójkątów.

Gotować we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 minuty.


Buraki i warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka i wlać 1,5 litra wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować, aż warzywa zmiękną. Odstawić do wystudzenia. Powstały wywar odcedzić od warzyw i ponownie zagotować. Dodać zakwas buraczany i lekko zagotować barszcz. Na koniec doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z uszkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz