poniedziałek, 30 grudnia 2013

Przekąska z ciasta francuskiego



ze szpinakiem


 



















SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego
Około 100 g świeżego szpinaku
100 g sera Brie
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
Skórka otarta z cytryny
Sok wyciśnięty z ½ cytryny
1 jajko
Świeżo zmielony pieprz
Sól

Szpinak dokładnie umyć. Na patelni rozgrzać masło wrzucić czosnek i szpinak. Mieszając, smażyć 2 minuty. Dodać sok z cytryny. Doprawić solą i smażyć kolejną minutę. Następnie przecedzić przez sito.

Ciasto francuskie pokroić na 9 prostokątów. Na połówce każdego układać łyżeczkę szpinaku i kawałek sera Brie. Złożyć kawałki na pół i dokładnie zlepić boki. 

Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz