z pestkami dyni i chilli
SKŁADNIKI:
500
g schabu
2
pomarańcze
Skórka
z otartej pomarańczy
50
g pestek dyni
1
suszona lub świeża papryczka chilli
1
gałązka rozmarynu
4
ząbki czosnku
Olej
Sól
Dodatkowo:
1
torebka do pieczenia
Pestki
dyni zmiksować lekko blenderem z 4 łyżkami oleju, tak żeby zostały widoczne
spore kawałki. Dodać 2 starte ząbki czosnku, posiekaną papryczkę oraz szczyptę
soli i wszystko wymieszać.
Mięso
natrzeć lekko olejem oraz solą. Na
wierzchu zrobić kilka centymetrowych nacięć wzdłuż kawałka. Przygotowaną
mieszankę nałożyć w nacięcia oraz na wierzch mięsa.
Do
torebki wlać 2 łyżki oleju. Dodać startą skórkę, obrane i pokrojone w ćwiartki pomarańcze,
gałązkę rozmarynu oraz rozgniecione 2 ząbki czosnku. Następnie włożyć mięso i
dokładnie zawiązać.
Przełożyć
woreczek z mięsem do naczynia żaroodpornego. Piec 40 minut w temperaturze 180
stopni C. Po czym ostrożnie rozciąć worek i zwiększyć temperaturę do 200 stopni
C. Piec jeszcze 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz