poniedziałek, 9 grudnia 2013

Schab pieczony w pomarańczach



z pestkami dyni i chilli





SKŁADNIKI:

500 g schabu
2 pomarańcze
Skórka z otartej pomarańczy
50 g pestek dyni
1 suszona lub świeża papryczka chilli
1 gałązka rozmarynu
4 ząbki czosnku
Olej
Sól

Dodatkowo:
1 torebka do pieczenia

Pestki dyni zmiksować lekko blenderem z 4 łyżkami oleju, tak żeby zostały widoczne spore kawałki. Dodać 2 starte ząbki czosnku, posiekaną papryczkę oraz szczyptę soli i wszystko  wymieszać.

Mięso natrzeć lekko olejem oraz solą.  Na wierzchu zrobić kilka centymetrowych nacięć wzdłuż kawałka. Przygotowaną mieszankę nałożyć w nacięcia oraz na wierzch mięsa. 

Do torebki wlać 2 łyżki oleju. Dodać startą skórkę, obrane i pokrojone w ćwiartki pomarańcze, gałązkę rozmarynu oraz rozgniecione 2 ząbki czosnku. Następnie włożyć mięso i dokładnie zawiązać. 

Przełożyć woreczek z mięsem do naczynia żaroodpornego. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po czym ostrożnie rozciąć worek i zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Piec jeszcze 30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz