„Całuski”
SKŁADNIKI:
½
mąki
200
g cukru pudru
150
g miodu
2
jajka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
100
g masła lub margaryny
Drobno
posiekana skórka z 1 pomarańczy
1
opakowanie przyprawy do pierników
Spora
garść posiekanych orzechów
Tłuszcz
do wysmarowania blachy
Miód
rozpuścić w garnku. Mąkę przesiać do miski i
wymieszać z przyprawą do
pierników, skórką z pomarańczy oraz miodem. Dodać masło i ponownie wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i
odstawić na 2 dni.
Następnie
wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i wyrobić ciasto na stolnicy. Jeżeli jest za suche,
można dodać trochę śmietany.
Ciasto
odstawić na godzinę pod przykryciem. Po czym rozwałkować na placek około 1-1,5
cm grubości. Posypać posiekanymi orzechami. Docisnąć orzechy wałkiem i wykrawać
pierniczki.
Piec
w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 10 minut.
Gotowe
pierniczki posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku lub puszce.
Pierniczki o prawdziwym pomarańczowym aromacie. Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuń