wtorek, 3 grudnia 2013

Pierniczki



 „Całuski”


 


SKŁADNIKI:
½ mąki
200 g cukru pudru
150 g miodu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła lub margaryny
Drobno posiekana skórka z 1 pomarańczy
1 opakowanie przyprawy do pierników
Spora garść posiekanych orzechów
Tłuszcz do wysmarowania blachy

Miód rozpuścić w garnku. Mąkę przesiać do miski i  wymieszać z  przyprawą do pierników, skórką z pomarańczy oraz miodem. Dodać masło i ponownie wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 2 dni.

Następnie wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i wyrobić  ciasto na stolnicy. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę śmietany.

Ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem. Po czym rozwałkować na placek około 1-1,5 cm grubości. Posypać posiekanymi orzechami. Docisnąć orzechy wałkiem i wykrawać pierniczki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 10 minut.
Gotowe pierniczki posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku lub puszce. 






1 komentarz:

  1. Pierniczki o prawdziwym pomarańczowym aromacie. Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń