wtorek, 26 listopada 2013

Śledzie



z suszonymi śliwkami i orzechami






SKŁADNIKI:

250 g śledzi (Matjasów)
50 g suszonych śliwek
50 g orzechów laskowych (lub włoskich)
200 ml mleka
4 łyżki octu winnego
1 duża czerwona cebula
Sok wyciśnięty z ½ cytryny
8 łyżek oliwy z oliwek
Świeżo zmielony czarny pieprz
Sól

Śledzie wyjąć z oleju, pokroić w centymetrowe paski. Dodać ocet, zalać mlekiem i wstawić na noc do lodówki.

Następnie wypłukać śledzie w zimnej wodzie i odsączyć z nadmiaru płynu. 

Śliwki pokroić w paseczki. Orzechy posiekać na dosyć duże kawałki. A cebulę pokroić w półplasterki. Dodać wszystko do śledzi i wymieszać.

W miseczce połączyć oliwę z sokiem z cytryny, szczyptą soli oraz pieprzem.  Polać sosem śledzie i dobrze wymieszać.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz