z ciemnym piwem i chorizo
SKŁADNIKI:
600
g karkówki wieprzowej
100
g pikantnej kiełbasy chorizo
200
ml ciemnego piwa
150
g suszonych śliwek pokrojonych na połówki
2
cebule
1
por
150
g korzenia selera
1
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
½
łyżeczki kminu rzymskiego
½
łyżeczki nasion kolendry
Kilka
ziaren jałowca
8
łyżek oleju
Sól
W
moździerzu rozdrobnić pieprz, nasiona kuminu oraz kolendry. Mięso pokroić na duże kawałki. Obsypać przyprawami oraz sporą szczyptą
soli.
W
dużym garnku rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać mięso i smażyć kilka minut, aż się lekko zrumieni. Następnie wyjąć mięso.
Wlać
pozostały olej do garnka. Dodać pokrojoną
w plasterki cebulę, pora oraz pokrojonego w grube paski selera. Posolić i
smażyć 5 minut, często mieszając. Dorzucić
odłożone wcześniej mięso i wymieszać.
Dolać
pół litra wody, dodać ziarenka jałowca i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek pokrywką i dusić przez 30 minut na wolnym
ogniu.
Następnie wlać piwo i dusić 15 minut. Po czym dodać suszone śliwki i pokrojoną w paski
kiełbasę chorizo. Gotować kolejne 15 minut.
Gulasz
można doprawić ostrą papryką, jeżeli lubimy bardzo pikantne dania.
Podawać
z pieczywem lub kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz