czwartek, 7 listopada 2013

Gulasz wieprzowy



z ciemnym piwem i chorizo





SKŁADNIKI:

600 g karkówki wieprzowej
100 g pikantnej kiełbasy chorizo
200 ml ciemnego piwa
150 g suszonych śliwek pokrojonych na połówki
2 cebule
1 por
150 g korzenia selera
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½  łyżeczki nasion kolendry
Kilka ziaren jałowca
8 łyżek oleju
Sól

W moździerzu rozdrobnić pieprz, nasiona kuminu oraz kolendry. Mięso pokroić na duże kawałki. Obsypać przyprawami oraz sporą szczyptą soli. 

W dużym garnku rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać mięso i smażyć kilka minut, aż się lekko zrumieni. Następnie wyjąć mięso.  

Wlać pozostały olej do garnka. Dodać pokrojoną w plasterki cebulę, pora oraz pokrojonego w grube paski selera. Posolić i smażyć 5 minut, często mieszając. Dorzucić odłożone wcześniej mięso i wymieszać.

Dolać pół litra wody, dodać ziarenka jałowca i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek pokrywką i dusić przez 30 minut na wolnym ogniu.

Następnie wlać piwo i dusić 15 minut. Po czym dodać suszone śliwki i pokrojoną w paski kiełbasę chorizo. Gotować kolejne 15 minut.

Gulasz można doprawić ostrą papryką, jeżeli lubimy bardzo pikantne dania.

Podawać z pieczywem lub kaszą gryczaną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz