niedziela, 3 listopada 2013

Zupa grochowa



z ziołami i otartą skórką z pomarańczy









SKŁADNIKI:

600 g suszonego łuskanego grochu
300 g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
Liść laurowy
Kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki otartej skórki z pomarańczy
1/3 szklanki drobno posiekanej mięty i melisy
Świeżo mielony czarny pieprz

Do garnka włożyć boczek, groch, drobno posiekaną cebulę, starty czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wszystko 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia na umiarkowanym ogniu. Zupę gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez półtorej godziny lub do czasu, aż groch zmięknie.

Następnie wyjąć z zupy boczek i pokroić na kawałki. Po czym na suchej patelni zrumienić lekko kawałki boczku i dodać do zupy. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.

Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można dolać trochę wody. Gotować jeszcze 15 minut. Doprawić zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.

Podawać zupę posypaną ziołami, skórką pomarańczową i żytnim pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz