SKŁADNIKI:
600
g suszonego łuskanego grochu
300
g wędzonego boczku
1
cebula
2
ząbki czosnku
Liść
laurowy
Kilka
ziarenek ziela angielskiego
2
łyżki otartej skórki z pomarańczy
1/3
szklanki drobno posiekanej mięty i melisy
Świeżo
mielony czarny pieprz
Do
garnka włożyć boczek, groch, drobno posiekaną cebulę, starty czosnek, liść laurowy
i ziele angielskie. Zalać wszystko 2
litrami wody i doprowadzić do wrzenia na umiarkowanym ogniu. Zupę gotować pod
przykryciem na wolnym ogniu przez półtorej godziny lub do czasu, aż groch
zmięknie.
Następnie
wyjąć z zupy boczek i pokroić na kawałki. Po czym na suchej patelni zrumienić
lekko kawałki boczku i dodać do zupy. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
Jeżeli
zupa jest zbyt gęsta można dolać trochę wody. Gotować jeszcze 15 minut.
Doprawić zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Podawać zupę posypaną ziołami, skórką pomarańczową i żytnim pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz