niedziela, 27 października 2013

Kotleciki z ryżu



z tuńczykiem







SKŁADNIKI:

120 g ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka curry w proszku
1 jajko
Pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz
Bułka tarta lub mąka
Olej do smażenia

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Dodać cebulę, czosnek, curry i odrobinę soli. Tuńczyka odsączyć z sosu. Jajko lekko ubić widelcem. 

Ryż wymieszać z tuńczykiem, jajkiem, cebulą i czosnkiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem. 

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Układać na blasze cienkie placuszki i na koniec lekko posypać  bułką tartą. Piec około 30 minut.

Kotleciki można również usmażyć na patelni, ale zamiast bułki tartej używamy mąki. 

Z masy formujemy placki, które obtaczamy w mące i smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz