niedziela, 13 października 2013

Zupa krem z warzyw


z czerwoną fasolą i frankfurterkami




SKŁADNIKI:

2 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 litry bulionu drobiowego
1 puszka czerwonej fasoli
4 frankfurterki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 mała suszona papryczka Piri-Piri (lub odrobina suszonego sproszkowanego chilli)
posiekana natka pietruszki do przybrania
sól

Bulion wlać do garnka i podgrzać. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietruszkę. Gotować, aż warzywa będą miękkie.

Następnie dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną papryczkę oraz majeranek. Gotować kilka minut. Przestudzoną zupę zmiksować blenderem.

Fasolę odcedzić i przepłukać wodą. Zupę ponownie podgrzać, dodać fasolę i gotować przez 10 minut.

Na suchej i rozgrzanej patelni zrumienić pokrojone na kawałki frankfurterki. Dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec doprawić solą do smaku.

Zupę rozlać do miseczek i posypać natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz