sobota, 5 października 2013

Zupa dyniowa



z serem pleśniowym i grzankami


  




SKŁADNIKI:

1 kg dyni
100 g pokruszonego sera pleśniowego (typu Rokpol)
4 pałki z kurczaka
2 pietruszki
2 marchewki
1 mała cebula
3 listki laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
Natka pietruszki
Skórka otarta z limonki
1 łyżka soku z limonki
Sól
Chleb tostowy
Masło

Przygotować bulion drobiowy. Do garnka włożyć mięso, obrane i pokrojone marchewki oraz pietruszki i całą cebulę. Wlać wodę i zagotować na wolnym ogniu. Dodać łyżeczkę soli, ziele angielskie, liść laurowy i natkę pietruszki. Gotować, aż warzywa i mięso będą miękkie.

Następnie wyjąć mięso (nie będzie już potrzebne, więc można go użyć do przygotowania innego dania), liście laurowe, pietruszkę i ziele angielskie.

Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę, po czym dodać do bulionu. Gotować do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie zmiksować zupę blenderem. Dodać sok z limonki, otartą skórkę cytryny oraz połowę sera pleśniowego. Doprawić solą i gotować około 5 minut.

Przygotować grzanki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Chleb tostowy posmarować lekko masłem i piec przez kilka minut, aż grzanki się zrumienią.

Zupę ponownie zmiksować. Wlać do miseczek i posypać resztą sera. Podawać z grzankami.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz