z
serem pleśniowym i grzankami
SKŁADNIKI:
1
kg dyni
100 g pokruszonego sera pleśniowego (typu Rokpol)
100 g pokruszonego sera pleśniowego (typu Rokpol)
4
pałki z kurczaka
2
pietruszki
2
marchewki
1
mała cebula
3
listki laurowe
Kilka
ziarenek ziela angielskiego
Natka
pietruszki
Skórka otarta z limonki
Skórka otarta z limonki
1
łyżka soku z limonki
Sól
Chleb
tostowy
Masło
Przygotować
bulion drobiowy. Do garnka włożyć mięso, obrane i pokrojone marchewki oraz
pietruszki i całą cebulę. Wlać wodę i zagotować na wolnym ogniu. Dodać łyżeczkę
soli, ziele angielskie, liść laurowy i natkę pietruszki. Gotować, aż warzywa i
mięso będą miękkie.
Następnie wyjąć mięso (nie będzie już potrzebne, więc można
go użyć do przygotowania innego dania), liście laurowe, pietruszkę i ziele
angielskie.
Dynię
obrać ze skóry i pokroić w kostkę, po czym dodać do bulionu. Gotować do czasu,
aż dynia będzie miękka. Następnie zmiksować zupę blenderem. Dodać sok z
limonki, otartą skórkę cytryny oraz połowę sera pleśniowego. Doprawić solą i
gotować około 5 minut.
Przygotować
grzanki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Chleb tostowy posmarować lekko
masłem i piec przez kilka minut, aż grzanki się zrumienią.
Zupę
ponownie zmiksować. Wlać do miseczek i posypać resztą sera. Podawać z
grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz