podana
na grzankach
SKŁADNIKI:
Około 1 kg dyni
1 łyżeczka nasion
kolendry
3-4 duże ząbki
czosnku
½ łyżeczki świeżo
zmielonego pieprzu
Szczypta soli
morskiej
Kilka gałązek
świeżego oregano (lub ½ łyżeczki
suszonego)
10-12 sztuk śliwek
węgierek
Oliwa
Bułka na grzanki
(bagietka, ciabatta itp.)
Dodatki:
Szynka parmeńska
Mozzarella
Rukola lub roszponka
Pomidorki koktajlowe
Piekarnik rozgrzać
do 180 stopni. Dynię obrać ze skóry i usunąć nasiona. Następnie pokroić dość
duże kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Nasiona kolendry
utrzeć w moździerzu. Dodać sól, pieprz oraz obrane i pokrojone ząbki czosnku.
Rozgnieść wszystko. Wlać parę łyżek oliwy i dorzucić posiekane oregano.
Wymieszać i rozsmarować na kawałkach dyni.
Naczynie przykryć
folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 30 minut. Zdjąć folię. Dodać wypestkowane
i pokrojone na ćwiartki śliwki. Piec jeszcze około 40 minut, aż dynia będzie
miękka i przyrumieniona.
Przygotować grzanki.
Bułkę pokroić na kromki i opiekać w piekarniku lub na patelni do grillowania.
Gorące grzanki skropić oliwą, a następnie nałożyć pieczoną dynię i pozostałe
dodatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz