niedziela, 29 września 2013

Pieczona dynia ze śliwkami

  podana na grzankach



SKŁADNIKI:

Około 1 kg dyni
1 łyżeczka nasion kolendry
3-4 duże ząbki czosnku
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Szczypta soli morskiej
Kilka gałązek świeżego oregano (lub ½ łyżeczki suszonego)
10-12 sztuk śliwek węgierek
Oliwa
Bułka na grzanki (bagietka, ciabatta itp.)

Dodatki:
Szynka parmeńska
Mozzarella
Rukola lub roszponka
Pomidorki koktajlowe

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dynię obrać ze skóry i usunąć nasiona. Następnie pokroić dość duże kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

Nasiona kolendry utrzeć w moździerzu. Dodać sól, pieprz oraz obrane i pokrojone ząbki czosnku. Rozgnieść wszystko. Wlać parę łyżek oliwy i dorzucić posiekane oregano. Wymieszać i rozsmarować na kawałkach dyni. 

Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 30 minut. Zdjąć folię. Dodać wypestkowane i pokrojone na ćwiartki śliwki. Piec jeszcze około 40 minut, aż dynia będzie miękka i przyrumieniona.

Przygotować grzanki. Bułkę pokroić na kromki i opiekać w piekarniku lub na patelni do grillowania. Gorące grzanki skropić oliwą, a następnie nałożyć pieczoną dynię i pozostałe dodatki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz