ze śliwkami, cebulą i kaszą kuskus
SKŁADNIKI
NA MARYNATĘ:
2
łyżki ziaren sezamu
½
łyżeczki oleju
½
łyżeczki miodu
½
mielonego imbiru
szczypta
soli
odrobina
białego pieprzu
szczypta
nasion kuminu
3 łyżki mleka
POZOSTAŁE
SKŁADNIKI:
500
g wątróbki drobiowej
250
g śliwek węgierek
2
średnie czerwone cebule
100
g kaszy kuskus
olej
do smażenia
DRESSING:
łyżeczka
posiekanej natki pietruszki
1
łyżka soku z cytryny
szczypta
cukru
3
łyżki oliwy
sól,
pieprz
Sezam
utrzeć w moździerzu, aż powstanie pasta. Następnie dodać przyprawy, miód, olej i wymieszać. Dodać mleko i jeszcze raz wymieszać.
Wątróbkę
umyć, oczyścić i przełożyć do miski. Dodać marynatę i dokładnie
wymieszać. Po czym odstawić do lodówki na około godzinę.
Cebulę
obrać, pokroić w półplasterki i lekko posolić. Śliwki wypestkować i pokroić na
ćwiartki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć cebulę na wolnym ogniu,
aż zmięknie. Następnie dodać śliwki, odrobinę posolić, wymieszać i smażyć
jeszcze ok. 5 minut. Następnie przełożyć do miseczki.
Na
patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Smażyć wątróbkę pod przykryciem przez 3-5 minut z
każdej strony, na średnim ogniu. W
czasie kiedy będzie się smażyła przygotować kaszę kuskus wg przepisu
na opakowaniu.
W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki na sos: pietruszkę, sok z cytryny,
oliwę, cukier oraz sól i pieprz. Zakręcić słoik i dobrze wstrząsnąć kilka
razy, aż składniki dokładnie się połączą.
Do
usmażonej wątróbki dodać śliwki z cebulą i lekko wymieszać. Następnie rozłożyć
na talerzach. Obok wyłożyć odrobinę kaszy kuskus i polać dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz