sobota, 14 września 2013

Wątróbka w marynacie sezamowej



ze śliwkami, cebulą i kaszą kuskus






SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

2 łyżki ziaren sezamu
½ łyżeczki oleju
½ łyżeczki miodu
½ mielonego imbiru 
szczypta soli
odrobina białego pieprzu
szczypta nasion kuminu
3 łyżki mleka

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

500 g wątróbki drobiowej
250 g śliwek węgierek
2 średnie czerwone cebule
100 g kaszy kuskus
olej do smażenia

DRESSING:

łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
 
Sezam utrzeć w moździerzu, aż powstanie pasta. Następnie dodać przyprawy, miód, olej i wymieszać. Dodać mleko i jeszcze raz wymieszać.

Wątróbkę umyć, oczyścić i przełożyć do miski. Dodać marynatę i dokładnie wymieszać. Po czym odstawić do lodówki na około godzinę.

Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i lekko posolić. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć cebulę na wolnym ogniu, aż zmięknie. Następnie dodać śliwki, odrobinę posolić, wymieszać i smażyć jeszcze ok. 5 minut. Następnie przełożyć do miseczki.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Smażyć wątróbkę pod przykryciem   przez 3-5 minut z każdej strony, na średnim ogniu. W czasie kiedy będzie się smażyła przygotować kaszę kuskus wg przepisu na opakowaniu.
  
W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki na sos: pietruszkę, sok z cytryny, oliwę, cukier oraz sól i pieprz. Zakręcić słoik i dobrze wstrząsnąć kilka razy, aż składniki dokładnie się połączą.

Do usmażonej wątróbki dodać śliwki z cebulą i lekko wymieszać. Następnie rozłożyć na talerzach. Obok wyłożyć odrobinę kaszy kuskus i polać dressingiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz