czwartek, 5 września 2013

Pierś z kurczaka



nadziewana suszoną śliwką i imbirem




SKŁADNIKI:

2 filety z piersi z kurczaka
około 10 sztuk suszonych śliwek
4 plasterki świeżego imbiru
1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
oliwa z oliwek
sól

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. 

Ziarenka pieprzu lekko rozgnieść w moździerzu lub nożem. Następnie wymieszać z ziołami, 2 łyżkami oliwy z oliwek i miodem. 

Plasterki imbiru pokroić w drobne słupki.

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek. Każdą porcję naciąć tak, by utworzyła się w niej kieszeń. Całe mięso natrzeć odrobiną oliwy z oliwek i solą, po czym wypełnić mięso śliwkami. Na górze każdej porcji mięsa wykonujemy płytkie, ukośne nacięcia. W każde oczko wciskamy słupek imbiru. 

Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Układamy w nim mięso i smarujemy marynatą z pieprzu,ziół oraz miodu. Pieczemy około 30 minut.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz