nadziewana
suszoną śliwką i imbirem
SKŁADNIKI:
2
filety z piersi z kurczaka
około
10 sztuk suszonych śliwek
4
plasterki świeżego imbiru
1
łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
1
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
oliwa
z oliwek
sól
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Ziarenka
pieprzu lekko rozgnieść w moździerzu lub nożem. Następnie wymieszać z ziołami, 2
łyżkami oliwy z oliwek i miodem.
Plasterki imbiru pokroić w drobne słupki.
Plasterki imbiru pokroić w drobne słupki.
Piersi
z kurczaka oczyścić z błonek. Każdą porcję naciąć tak, by utworzyła się w niej
kieszeń. Całe mięso natrzeć odrobiną oliwy z oliwek i solą, po czym wypełnić mięso śliwkami. Na
górze każdej porcji mięsa wykonujemy płytkie, ukośne nacięcia. W każde oczko wciskamy słupek imbiru.
Do
małego naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Układamy w nim mięso i smarujemy marynatą z pieprzu,ziół oraz miodu. Pieczemy około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz