w
sosie paprykowym
SKŁADNIKI:
300 g mielonego mięsa drobiowego
100 g drobno startego żółtego
sera (np.gouda)
200 g makaronu (kokardki lub
świderki)
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 czerwona papryka
1 mały pomidor
ząbek czosnku
łyżeczka miodu
Odrobina chilli w płatkach lub
sproszkowanego
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Oliwa z oliwek
Posiekany szczypiorek
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko,
bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Dodać połowę sera i kilka łyżek wody. Doprawić
solą oraz pieprzem, wymieszać. Następnie formować małe kotleciki i
smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
Ugotować makaron według przepisu
na opakowaniu. W międzyczasie posiekać bardzo
drobno paprykę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i również drobno
pokroić.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek i zrumienić na niej starty
czosnek. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 5 minut. Po czym dorzucić pomidora i miód. Doprawić solą oraz chilli. Smażyć jeszcze kilka minut.
Ugotowany makaron przełożyć do
garnka i połączyć z sosem paprykowym. Następnie dodać pulpeciki i wymieszać. Wyłożyć na talerze posypać pozostałą częścią startego sera i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz