niedziela, 22 września 2013

Makaron z pulpecikami serowymi



w sosie paprykowym


















SKŁADNIKI: 

300 g mielonego mięsa drobiowego
100 g drobno startego żółtego sera (np.gouda)
200 g makaronu (kokardki lub świderki)
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 czerwona papryka
1 mały pomidor
ząbek czosnku
łyżeczka miodu
Odrobina chilli w płatkach lub sproszkowanego
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Oliwa z oliwek
Posiekany szczypiorek

Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Dodać połowę sera i kilka łyżek wody. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Następnie formować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie posiekać bardzo drobno paprykę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i również drobno pokroić. 

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek i zrumienić na niej starty czosnek. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 5 minut. Po czym dorzucić pomidora i miód. Doprawić solą oraz chilli. Smażyć jeszcze kilka minut.

Ugotowany makaron przełożyć do garnka i połączyć z sosem paprykowym. Następnie dodać pulpeciki i wymieszać. Wyłożyć na talerze posypać pozostałą częścią startego sera i szczypiorkiem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz