poniedziałek, 21 października 2013

Lekka zapiekanka



z kalafiora i pietruszki






SKŁADNIKI:

1 kalafior
400 g korzenia pietruszki
1 duża czerwona papryka
250 g mozzarelli z zalewy
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
Posiekana natka pietruszki
Sól

Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Pietruszkę umyć, obrać i pokroić w plasterki.  Warzywa przełożyć do garnka z wrzącą wodą. Dodać łyżkę soli i gotować około 10-12 minut. Następnie odlać wodę i przełożyć warzywa z powrotem do garnka. Dodać masło i wymieszać. 
 
Z papryki usunąć nasiona,  pokroić w kostkę i oprószyć solą. Dodać 2 łyżki oleju i wymieszać.

Naczynie do zapiekania wysmarować pozostałą ilością oleju. Po czym ułożyć w nim ugotowane warzywa i pokrojoną paprykę. Na koniec posypać porwaną mozzarellą.

Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Przed podaniem zapiekankę posypać natką pietruszki. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz