z
pomidorami
SKŁADNIKI:
8 ząbków czosnku
1 czerwona cebula
2 marchewki
1 pietruszka
około 150 g korzenia selera
1 puszka krojonych pomidorów
5 łyżek oliwy z oliwek
2 listki laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
Sproszkowana ostra papryka
Sól
Selera, pietruszkę oraz marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Wrzucić warzywa do garnka i wlać 2,5 litra wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa zmiękną.
Selera, pietruszkę oraz marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Wrzucić warzywa do garnka i wlać 2,5 litra wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa zmiękną.
Następnie dodać pomidory, drobno pokrojoną i przesmażoną na oliwie cebulę. Doprawić solą oraz ostrą
papryką i gotować 15 minut.
Dodać posiekany na małe kawałki
czosnek i gotować jeszcze 10 minut.
Zupę podawać gorącą wraz z grzankami z bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz