niedziela, 3 lutego 2013

Banalnie proste

 Jabłkowe ciasteczka z pomarańczową nutą




SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 jabłka 
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
Sok z ½ pomarańczy
Skórka starta z jednej pomarańczy
1 czubata łyżka cukru
Cukier puder

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie przełożyć do miski. Dodać cynamon, imbir, cukier, startą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z ½ pomarańczy. Wszystko razem wymieszać.

Ciasto francuskie podzielić na dwanaście kwadratów. Na każdy kawałek nałożyć 1 łyżeczkę jabłkowego farszu. Zlepiać przeciwległe boki kwadratów i sklejać na środku, tak żeby powstały koszyczki. 
Ciastka ułożyć na blaszce i każde posypać odrobiną cukru.

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Upieczone ciastka oprószyć cukrem pudrem.






2 komentarze:

  1. Pyszne ciasteczka, właśnie pierwsze skosztowałam... faktycznie banalnie proste w wykonaniu, polecam ... goście będą na pewno zadowoleni , mój mąż również się zachwycił:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super proste w wykonaniu i pyszne ciasteczka. Pani Kasiu, gratuluję pomysłu i czekam na kolejne... :-)
    Mirka L.

    OdpowiedzUsuń