Jabłkowe
ciasteczka z pomarańczową nutą
SKŁADNIKI:
1
opakowanie ciasta francuskiego
2 jabłka
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
Sok z ½ pomarańczy
Skórka starta z jednej pomarańczy
1 czubata łyżka cukru
Cukier puder
2 jabłka
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
Sok z ½ pomarańczy
Skórka starta z jednej pomarańczy
1 czubata łyżka cukru
Cukier puder
Jabłka
obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie przełożyć do miski. Dodać
cynamon, imbir, cukier, startą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z ½ pomarańczy.
Wszystko razem wymieszać.
Ciasto
francuskie podzielić na dwanaście kwadratów. Na każdy kawałek nałożyć 1
łyżeczkę jabłkowego farszu. Zlepiać przeciwległe boki kwadratów i sklejać na środku, tak żeby powstały koszyczki.
Ciastka ułożyć na blaszce i
każde posypać odrobiną cukru.
Piec
około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Upieczone
ciastka oprószyć cukrem pudrem.
Pyszne ciasteczka, właśnie pierwsze skosztowałam... faktycznie banalnie proste w wykonaniu, polecam ... goście będą na pewno zadowoleni , mój mąż również się zachwycił:)
OdpowiedzUsuńSuper proste w wykonaniu i pyszne ciasteczka. Pani Kasiu, gratuluję pomysłu i czekam na kolejne... :-)
OdpowiedzUsuńMirka L.