wtorek, 19 lutego 2013

Tarta


z cieciorką i boczkiem



SKŁADNIKI: 
ciasto: 
100 g masła
200 g mąki
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wody
Szczypta soli

Dodatkowo: 
Ziarna fasoli do obciążenia
Folia aluminiowa

Farsz:
puszka cieciorki
2 cebule
3 łyżki oleju
150 g parzonego boczku
Sól i pieprz do smaku 

Sos: 
3 jajka
200 g gęstej śmietany 18%
125 g mozzarelli w zalewie
Szczypta soli

Mąkę i sól wsypać do miski. Dodać posiekane masło i rozetrzeć je razem z mąką, aż ciasto będzie przypominać okruchy chleba. Następnie dodać wodę i sok z cytryny. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, po czym ją spłaszczyć i zawinąć w folię. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
 
Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować cienko ciasto. Wałkując od środka ciasta ku jego brzegom. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 23 cm. Ciasto docisnąć palcami do brzegów i dna, a następnie odstawić do lodówki na pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć ziarnami fasoli, żeby brzegi nie opadły. 

Piec ok. 7 minut, po czym usunąć fasolę i folię. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez kolejne 7 minut na złoty kolor.

Cieciorkę odcedzić, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować ok. 10 minut, aż zmięknie. Następnie odcedzić , przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Cebulę posiekać bardzo drobno i usmażyć na oleju. Dodać do cieciorki. Pokrojony w drobną kostkę boczek zrumienić na patelni. Przełożyć do pozostałych składników i dobrze wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka wbić do miski, dodać śmietanę, odrobinę osolić i lekko roztrzepać widelcem. 

Farsz równomiernie wyłożyć na upieczony spód. Zalać sosem śmietanowo-jajecznym i na koniec posypać mozzarellą pokrojoną 
w drobne paski.

Tartę piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym lub sałatką np. z buraczków.











1 komentarz:

  1. No, no... co za inwencja, na pewno dobre,
    Szkoda że nie miałam okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń