Faworki
250 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
12 g masła (1 łyżka)
50 g kwaśnej
śmietany
3 żółtka
Szczypta soli
1 kieliszek
spirytusu (ewentualnie wódki)
500 g smalcu (do
smażenia)
Cukier puder do
posypania
Mąkę posiekać z
masłem na stolnicy. Zrobić w środku
składników wgłębienie i dodać żółtka, cukier puder, sól, śmietanę i spirytus. Połączyć wszystko razem
i wyrabiać ciasto wałkiem (rozwałkować, złożyć, zbić wałkiem i ponownie
rozwałkować – czynność powtórzyć kilkakrotnie). Ciasto przykryć ściereczką i
odstawić na 30 minut do lodówki.
Następnie cienko rozwałkować i formować faworki. Kroić ciasto na prostokątne paski (około
10 centymetrów długości). Na każdym pasku zrobić nacięcie i przekładać jeden
bok przez nacięcie.
Smażyć na bardzo
dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasnobrązowy kolor. Upieczone faworki układamy na ręczniku papierowym, a następnie
przekładamy na półmisek i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz