środa, 6 lutego 2013

Tłustoczwartkowe



Faworki



SKŁADNIKI:
 
250 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
12 g masła (1 łyżka)
50 g kwaśnej śmietany
3 żółtka
Szczypta soli
1 kieliszek spirytusu (ewentualnie wódki)
500 g smalcu (do smażenia)
Cukier puder do posypania

Mąkę posiekać z masłem na stolnicy. Zrobić w środku składników wgłębienie i dodać żółtka, cukier puder, sól, śmietanę i spirytus. Połączyć wszystko razem i wyrabiać ciasto wałkiem (rozwałkować, złożyć, zbić wałkiem i ponownie rozwałkować – czynność powtórzyć kilkakrotnie). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do lodówki. 

Następnie cienko rozwałkować i formować faworki. Kroić ciasto na prostokątne paski (około 10 centymetrów długości). Na każdym pasku zrobić nacięcie i przekładać jeden bok przez nacięcie.

Smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu  na jasnobrązowy kolor. Upieczone faworki układamy na ręczniku papierowym, a następnie przekładamy na półmisek i posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz