środa, 13 lutego 2013

Sałatka



... z rukolą

 


SKŁADNIKI:

1 opakowanie rukoli (100 g)
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonych moreli
50 g pestek dyni
1 czerwona cebula
Sok z ½ cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Szczypta soli

Rukolę myjemy i osuszamy, a następnie przekładamy do salaterki. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z rukolą. 

Do średniej miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pieprz, sól, miód, żurawinę oraz morele pokrojone w cienkie paski. Dolewamy oliwę i wszystko dokładnie mieszamy.  

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy na jasnobrązowy kolor  pestki dyni.

Przed podaniem rukolę polewamy wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy prażonymi pestkami dyni i wszystko razem mieszamy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz