... z rukolą
SKŁADNIKI:
1 opakowanie rukoli (100 g)
50
g suszonej żurawiny
50
g suszonych moreli
50
g pestek dyni
1
czerwona cebula
Sok
z ½ cytryny
4
łyżki oliwy z oliwek
1
łyżeczka miodu
½
łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Szczypta
soli
Rukolę
myjemy i osuszamy, a następnie przekładamy do salaterki. Cebulę kroimy w piórka
i mieszamy z rukolą.
Do
średniej miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pieprz, sól, miód, żurawinę oraz
morele pokrojone w cienkie paski. Dolewamy oliwę i wszystko dokładnie
mieszamy.
Na
suchej, rozgrzanej patelni prażymy na jasnobrązowy kolor pestki dyni.
Przed
podaniem rukolę polewamy wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy prażonymi
pestkami dyni i wszystko razem mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz