z kurczakiem w marynacie
SKŁADNIKI:
1
brokuł
1
czerwona papryka
5-6
sztuk pomidorów suszonych z oleju
50
g czarnych oliwek
200
g piersi z kurczaka
Pęczek szczypiorku i cebulka dymka
Skórka
otarta z cytryny
Kawałek
świeżego imbiru (około 5 cm)
1
łyżeczka sproszkowanego curry
2
ząbki czosnku
100
ml białego półsłodkiego wina
3
łyżki oleju
Sól
i pieprz
SOS:
3
łyżki soku z cytryny
2
łyżki syropu klonowego*
1
łyżeczka musztardy ziarnistej
Szczypta
soli
Kurczaka oczyścić z błonek i żyłek. Pokroić w
paski i przełożyć do miski. Dodać skórkę z cytryny, starty imbir i czosnek.
Oprószyć solą i pieprzem. Dodać curry oraz białe wino i dokładnie
wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować
w lekko osolonej wodzie przez kilka minut. Odcedzić i wrzucić na chwilę do
zimnej wody. Ponownie odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić kurczaka.
Smażyć około 5 minut.
Do dużej miski dodać różyczki brokuła,
pokrojoną w paski paprykę, odsączone i pokrojone oliwki oraz suszone pomidory.
Wszystko wymieszać. Następnie dodać kurczaka i posypać posiekaną cebulką i
szczypiorkiem.
Przygotować sos. Wszystkie składniki
przełożyć do słoiczka. Zakręcić słoik i dobrze wstrząsnąć. Polać nim sałatkę
tuż przed podaniem.
*Zamiast syropu klonowego można użyć miodu, cukru lub syropu z agawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz