wtorek, 6 maja 2014

Sałatka brokułowa




z kurczakiem w marynacie






SKŁADNIKI:

1 brokuł
1 czerwona papryka
5-6 sztuk pomidorów suszonych z oleju
50 g czarnych oliwek
200 g piersi z kurczaka
Pęczek szczypiorku i cebulka dymka  
Skórka otarta z cytryny
Kawałek świeżego imbiru (około 5 cm)
1 łyżeczka sproszkowanego curry
2 ząbki czosnku
100 ml białego półsłodkiego wina
3 łyżki oleju
Sól i pieprz

SOS:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego*
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
Szczypta soli


Kurczaka oczyścić z błonek i żyłek. Pokroić w paski i przełożyć do miski. Dodać skórkę z cytryny, starty imbir i czosnek. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać curry oraz białe wino i dokładnie wymieszać.  Odstawić na 15 minut.

Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować w lekko osolonej wodzie przez kilka minut. Odcedzić i wrzucić na chwilę do zimnej wody. Ponownie odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić kurczaka. Smażyć około 5 minut.

Do dużej miski dodać różyczki brokuła, pokrojoną w paski paprykę, odsączone i pokrojone oliwki oraz suszone pomidory. Wszystko wymieszać. Następnie dodać kurczaka i posypać posiekaną cebulką i szczypiorkiem.

Przygotować sos. Wszystkie składniki przełożyć do słoiczka. Zakręcić słoik i dobrze wstrząsnąć. Polać nim sałatkę tuż przed podaniem.

*Zamiast syropu klonowego można użyć miodu, cukru lub syropu z agawy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz