z dressingiem rozmarynowym i chipsami z
salami
SKŁADNIKI:
1
pęczek zielonych szparagów
50
g kiełbasy salami w plastrach
2
pomidory
Ząbek
czosnku
Sok
z ½ cytryny
Oliwa
z oliwek
Gałązka
rozmarynu
1/3
łyżeczki soli morskiej
½
łyżeczki ziaren białego pieprzu
½
łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
Dobrze
rozgrzać patelnię. Rozłożyć na niej cienkie plasterki salami i smażyć z obydwu
stron, aż się zrumienią. Przełożyć na talerz i układać kolejną partię
plasterków.
Czosnek
obrać i zetrzeć na tarce. Do moździerza wrzucić sól, ziarna białego oraz
czarnego pieprzu, a następnie rozetrzeć na dość duże kawałki. Można je również
rozgnieść za pomocą noża.
Świeżo
zmielone ziarna soli i pieprzu wymieszać
z posiekanym rozmarynem, czosnkiem, sokiem z cytryny i trzy razy większą
ilością oliwy niż soku z cytryny.
Na
bardzo dużym ogniu mocno rozgrzać patelnię do grillowania. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Najlepiej wygiąć szparagi bliżej dolnej części
pędu -złamią się na granicy. Smażyć je 5-8 minut, przewracając od czasu do
czasu. Są gotowe gdy się przypieką i nabiorą orzechowego posmaku.
Grillowane
szparagi ułożyć w płytkim naczyniu, zalać dressingiem i odstawić na kilka
minut. Następnie dodać pokrojone na 8 części pomidory. Lekko wymieszać i
wyłożyć na talerze. Danie przybrać chipsami z salami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz