poniedziałek, 12 maja 2014

Grillowane szparagi



z dressingiem rozmarynowym i chipsami z salami





SKŁADNIKI:
1 pęczek zielonych szparagów
50 g kiełbasy salami w plastrach
2 pomidory
Ząbek czosnku
Sok z ½ cytryny
Oliwa z oliwek
Gałązka rozmarynu
1/3 łyżeczki soli morskiej
½  łyżeczki ziaren białego pieprzu
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu


Dobrze rozgrzać patelnię. Rozłożyć na niej cienkie plasterki salami i smażyć z obydwu stron, aż się zrumienią. Przełożyć na talerz i układać kolejną partię plasterków.

Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Do moździerza wrzucić sól, ziarna białego oraz czarnego pieprzu, a następnie rozetrzeć na dość duże kawałki. Można je również rozgnieść za pomocą noża.

Świeżo zmielone ziarna soli i pieprzu wymieszać  z posiekanym rozmarynem, czosnkiem, sokiem z cytryny i trzy razy większą ilością oliwy niż soku z cytryny.

Na bardzo dużym ogniu mocno rozgrzać patelnię do grillowania. Szparagi  umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.  Najlepiej wygiąć szparagi bliżej dolnej części pędu -złamią się na granicy. Smażyć je 5-8 minut, przewracając od czasu do czasu. Są gotowe gdy się przypieką i nabiorą orzechowego posmaku.

Grillowane szparagi ułożyć w płytkim naczyniu, zalać dressingiem i odstawić na kilka minut. Następnie dodać pokrojone na 8 części pomidory. Lekko wymieszać i wyłożyć na talerze. Danie przybrać chipsami z salami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz