sobota, 31 maja 2014

Pizza


z kozim serem


SKŁADNIKI NA 2 PIZZE:

CIASTO: 

175 g mąki (około ¾ szklanki) + trochę do podsypania
12,5 g świeżych drożdży
125 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta cukru
Spora szczypta soli 
      
DODATKI:
100 g rolady koziej
100 g serka mascarpone
50 g mozzarelli w wiórkach
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
100 g czarnych oliwek
100 g pomidorków koktajlowych
Gałązka  rozmarynu
Sól i pieprz

W misce wymieszać wodę z cukrem i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na kilka minut do spienienia. Wlać resztę wody, dodać mąkę i sól. Wymieszać ręką, aż powstanie bryła ciasta. Następnie wyjąć na oprószony mąką blat i wyrabiać 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Do miski wlać olej. Po czym przełożyć ciasto i poruszać nim na wszystkie strony, by natłuścić je z wierzchu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Serek mascarpone wymieszać z mozzarellą, skórką z cytryny i połową posiekanego rozmarynu. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. 

Ser, pomidorki, oliwki pokroić w plasterki i podzielić na dwie części.

Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C.

Wyrośnięte ciasto wyrzucić na oprószony mąką blat. Podzielić na dwie równe części i uformować z nich kulę, a następnie rozwałkować na placki o średnicy około 20 cm. Ułóżyć na lekko natłuszczonych blachach do pieczenia. 

Wysmarować placki masą z serka mascarpone, rozłożyć oliwki, pomidorki koktajlowe oraz połowę koziego sera. Każdą pizzę piec około 12 minut lub do czasu, aż się zrumieni. Kilka minut przed końcem dodać resztę koziego sera.

Gorące pizze posypać pozostałymi listkami rozmarynu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz